Stanivuković pokrenuo inicijativu o obaveznom isticanju domaćih proizvoda

Poslanik u NSRS i predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka, Draško Stanivuković, predao je Vladi Republike Srpske inicijativu o obaveznom obilježavanju domaćih proizvoda u marketima i trgovinskim radnjama, kako bi se na taj način obezbijedila veća konkurentnost domaćih proizvoda na tržištu i osnažila privreda Republike Srpske, posebno u situaciji uzrokovanom pandemijom virusa korona.

„Ova inicijativa prije svega podrazumijeva da Vlada Republike Srpske, u saradnji sa Privrednom komorom RS, medijima i drugim relevantnim subjektima, radi na jačanju svijesti građana o značaju podrške domaćoj privredi kupovinom domaćih proizvoda i promocijom njihovog kvaliteta. Podržavamo i inicijativu Privredne komore Srpske koju su uputili prema marketima i drugim trgovinskim radnjama, te im ostavili prostor da oni samo odluče, ali smatramo da to treba biti sistemsko rješnje koje će biti obavezujuće za sve“, kaže Stanivuković.

On ističe da je prepoznavanje i davanje na značaju domaćoj proizvodnji, uz isticanje kvaliteta koji takvi proizvodi imaju, danas naročito važno:

„Vjerujem da možemo očekivati da će globalna kriza uzrokovana pojavom novog virusa korona, preduzimanjem zaštitnih mjera i napretkom u oblasti medicine, vremenom jenjavati, ali istovremeno moramo biti svjesni da naše strukturne probleme neće rješavati neko drugi, već ih moramo rješavati sami. Kako bismo se mogli nositi sa takvim problemima moramo imati svijest o vlastitim snagama i domaćim proizvodima koje možemo ponuditi tržištu“, kaže Stanivuković.

On napominje da promocija domaćih proizvoda nije samo značajna za privredne subjekte koji ih proizvode, već konkurentni domaći proizvod u svojoj kalkulaciji podrazumijeva i kvalitetno obrazovanje, zdravstvo, penzioni fond i takva konkurentnost mora biti doprinos svih sektora našeg društva.

„Potrebno je da iskažemo potrebno poštovanje za sve one koji i u ovakvim uslovima stvaraju kvalitetan domaći proizvod, sa posebnim akcentom na proizvodnju hrane i poljoprivredne proizvode. U smislu identifikacije šta je to domaći proizvod smatram da bi stopa domaćeg doprinosa za proizvod trebala biti najmanje 51%, uz kalkulaciju materijala koji se direktno ili indirektno koriste u proizvodnji proizvoda, radne snage i režijskih troškova“, kaže Stanivuković i dodaje da se dugoročno nada da će proizvodi domaćih proizvođača, nakon podrške koju im pružimo, biti prepoznatnjivi i na stranim tržištima po svojoj autentičnosti i vrhunskom kvalitetu.

„Od velikog je značaja da stvorimo identitet zemlje koja, osim prirodnih ljepota, raspolaže i kvalitetnim domaćim proizvodima koji mogu parirati globalnoj konkurenciji“, zaključuje on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: