Šta naručiti – preporuka svjetskih kuvara

Sjesti u restoran i odlučiti što jesti mnogima može biti prava muka, posebno ako se na meniju nudi bogat izbor jela. No, taj bi izbor mogao biti ubuduće olakšan.

Prema pisanju britanskog Daily Maila, više od dvadeset ljudi, koji tvrde da su kuhari, konobari ili stručnjaci za hranu, iznijeli su svoja stajališta i poručili: ‘Ovo nikada ne biste trebali naručivati u restoranu…’

– Lično, ako sam 30 kilometara udaljen od mora, ne naručujem morske plodove – kaže Steve Lazarus.

– Izbjegavam naručivati steakove u restoranima koji nisu specijalizovani za njih. Razmažen sam jer sam radio u mnogima od njih pa, ako nisam u steak houseu, obično se razočaram. Također izbjegavam morske plodove ako nisam u restoranu koji slovi za vrhunski restoran s morskim plodovima ili negdje gdje znam da nabavljaju svježu ribu i morske plodove. I nemojte nikada naručivati desert s morskim plodovima – savjetuje Sean Quinn, kuhar s deset godina iskustva.

– Ako ste u kineskom restoranu, izbjegavajte jela koja nisu kineska. S razlogom je restoran specijalizovan za određenu vrstu hrane. Jednom sam naručio pire krumpir i dobio sam nešto što je bilo 75 posto bijelo brašno – kaže Leonard Hiad.

– Jedan od mojih chefova mentora savjetovali su mi da NIKAD ne naručujem ‘specijalitete kuće’. Kaže da se specijaliteti obično rade od ostataka stare hrane koje se žele riješiti – otkrio je kuhar Janera Soloven.

Ako jedete ribu nedjeljom, vjerojatno nećete jesti svježu – poručuje Joran Karlsen koji je studirao na Culinary Arts.

I sam Anthony Bourdain izjavio je da nikad ne bi jeo ribu nedjeljom jer većina vlasnika nabavlja hranu za vikend četvrtkom ili petkom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI