Šta kaže Čistoća na deponije smeća oko i mimo kontejnera

Nakon serije tekstova o deponijama oko kontejnera u gradu javili su se iz “Čistoće” da ispričaju svoju stranu priče. Ukratko bi glasila, koliko nas grad Banjaluka plaća mi toliko i radimo.

Prema potpisanom ugovoru između grada Banjaluka i “Čistoće”, komunalno preduzeće je dužno da odvozi kućni otpad iz kontejnera. Sve što se nalazi oko kontejnera, bez naloga Odjeljenja za komunalne poslove nisu dužni da odvoze.

Tu je i glavni problem. Svaki odvoz krupnog, kabastog smeća, se prema potpisanom ugovoru posebno plaća. Grad je u 2017. godini za potrebe odvoženja smeća, planirao skoro 2 miliona KM. Prije nekoliko godina za odvoz smeća se izdvajalo 3,5 miliona KM.

Dužnost Komunalne policije je da kažnjavanjem i kontrolom spriječi nesavjesne građane da odlagaju otpad mimo kontejnera. Međutim svjedoci smo da se pored kontejnera skoro svakodnevno odlaže krupni i kabasti otpad, što iziskuje dodatna finansijska sredstva grada za njegov odvoz, a kojih očigledno nije dovoljno planirano.

Drugi problem je kažu u “Čistoći”, navodeći primjer o kojem smo pisali,  što investitori koji prave zgrade a dužni su, ne prave kontejnersko mjesto i ne nabavljaju posude-kontejnere.

Apeluju na građane da krupni otpad iznose u za to predviđane dane, kada traju akcije jesenjeg, odnosno proljetnog čišćenja grada.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: