SrpskaCafe istražuje gubitaše banjalučkog sporta (I): Milionski minus Mladog Krajišnika

Iako najtrofejniji sportski klubovi u Banjaluci samo gomilaju dugove, gradska uprava i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS godinama im bacaju pare, čašćavajući nesavjesne „sportske radnike“ i čelnike sportskih klubova koji bez ikakve odgovornosti troše ogromna budžetska sredstva.

Najveći problem je što se dubiozi ne nazire kraj, jer niko od odgovornih u gradskoj upravi, ali i resornom ministarstvu nema hrabrosti da podvuče crtu i kaže da više nema budžetskog novca za gubitaše, pogotovo za one koji ničim ne opravdaju data sredstva.

Jedan od najboljih primjera netransparentnog trošenja budžetskih sredstava i neodgovornog rukovođenja je Ženski košarkaški klub „Mladi Krajišnik“ koji je najtrofejniji i ujedno najzaduženiji ženski sportski klub u Republici Srpskoj. Popularne „malene“ kako već 55 godina nazivaju ovaj trofejni klub, Poreskoj upravi RS, Elektrokrajini i brojnim drugim dobavljačima duguje više od 650 000 maraka.

“Malene” Poreskoj upravi RS duguju više od pola miliona!

Upućeni smatraju da je najodgovorniji za ogromna dugovanja upravo prvi čovjek ovog kluba Brane Čovičković. Za više od 22 godine koliko je na toj funkciji, Čovičković je pored sportskih trofeja, skupljao i gomilao i dugove, ali i sudske presude. Najveći dug napravljen je prema Poreskoj upravi RS.

Prema zvaničnim podacima PURS, neizmirene obaveze poreskog obveznika ŽKK „Mladi Krajišnik“ iznose čak 551 786 KM.

– Struktura poreskog duga je takva da se najveći dio odnosi na obaveze po osnovu doprinosa i poreza na lična primanja. Računi ovog poreskog dužnika su u blokadi kod „Raifajzen banke“’ od 24. 3. 2011. godine, s tim da je Ministarstvo finansija RS svojim rješenjima o odgodi plaćanja od 25. 4. 2013. godine i od 10. 2. 2014. godine odobrilo odgodu i računi su bili deblokirani do 31. 12. 2013. godine, odnosno do 31. 12. 2014. godine – navodi se u odgovoru direktorke Poreske uprave RS Zore Vidović.

Pored ogromnog duga prema Poreskoj upravi, Čovičković je napravio i dug prema Elektrokrajini od oko 50 000 maraka, a skoro isto toliko ili preciznije tačno 47 243,73 marke iznosi dug „Mladog Krajišnika“ prema Javnoj ustanovi „Dom penzionera“ Banjaluka.

– ŽKK „Mladi Krajišnik“ je prema JU „Dom penzionera“ stvorio dugove po osnovu Ugovora o smještaju. Dugovanja su nastala u periodu 2013, 2014. i 2015. godina u ukupnom iznosu od 47 243,73 KM i protiv ŽKK „Mladi Krajišnik“ je podnesena tužba pred nadležnim sudom – navodi se u odgovoru iz „Doma penzionera“.

Duguju i Domu “Rada Vranješević”!

I tu nije kraj dugovanjima, jer je Čovičković uspio da napravi dug, doduše nevelik, ali ipak dug i prema Domu mza djecu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“.

– ŽKK „Mladi Krajišnik“ po osnovu Ugovora o korištenju fiskulturne sale ima dug prema našoj ustanovi u iznosu od 490 KM – odgovoreno nam je iz Doma „Rada Vranješević“.

Medalja zasluga za narod

Poseban kuriozitet vezan za „Mladi Krajišnik“ je da je ovaj klub uprkos ogromnim dugovanjima početkom prošle godine dobio Medalju zasluga za narod  predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednik RS je tom prilikom istakao da je „Mladi Krajišnik“ koji je osnovan 1963. godine klub bogate tradicije i nosilac razvoja ženske košarke u Srpskoj.

Iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS potvrdili su nam da se pravno lice „Mladi Krajišnik“ nalazi u registru APIF-a, ali da tamo nema finansijskih izvještaja ovog sportskog kluba.

– Finansijski izvještaji za ovo pravno lice u registru finansijskih izvještaja postoje za 2011. godinu, 2012 ggodinu i 2013. godinu – odgovoreno nam je iz APIF-a.

To praktično znači da ovaj sportski klub posljednjih pet godina funkcioniše na jedan potpuno volšeban način. Uprkos blokiranim računima i nepodnošenju finansijskih izvještaja, „Mladi Krajišnik“ uredno dobija sredstva iz budžeta grada Banjaluka, kao i grantove Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Iz banjalučke Gradske uprave godinama unazad se sredstva za funkcionisanje „Mladog Krajišnika“ uplaćuju na račun Gradskog košarkaškog saveza na čijem čelu je Dragan Vuković – Skaka, koji onda tim sredstvima plaća obaveze „Mladog Krajišnika“. Na isti način, odnosno preko računa GKS se prebacuju sredstva i iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, u kojem je Vuković inače zaposlen.

Predstavnici brojnih banjalučkih sportskih kolektiva koji jedva uspijevaju da izmire poreske i druge obaveze pitaju kako je moguće da se budžetska sredstva iz gradske ili republičke kase daju klubovima koji ne poštuju nikakvu finansijsku disciplinu, niti podnose izvještaje o tome kako su potrošili odobrena budžetska sredstva. Pri tome tvrde da „Mladi Krajišnik“ kome je ove godine iz gradskog budžeta za sport odobreno 32 327 KM nije jedini klub koji funkcioniše na ovakav poluilegalan način, jer na gotovo identičan način funkcionišu i fudbalski klubovi BSK, Gomionica, Karanovac, kao i „velikan iz Platonove“, tj. FK „Borac“ o čijim dugovanjima će u narednim danima da bude više riječi.

Da li je vrijeme za jake kontrole?

Ipak, čini se da bi ta praksa mogla da prestane, bar kada je riječ o sredstvima iz gradskog budžeta, jer program razvoja sporta grada Banjaluka za 2018. godinu predviđa jačanje kontrole i znatno strožiju finansijsku disciplinu, jer sportski klubovi i druge organizacije svaka tri mjeseca moraju da dostavljaju finansijske izvještaje.

– Nosioci programa obavezni su da Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport dostave kopiju kompletne finansijske dokumentacije (računi, fakture) o utrošenim sredstvima, koja se ovjerava sopstvenim pečatom i potpisom ovlašćenog lica sportske organizacije, kao i kopiju izvoda tekućeg računa banke koji se odnosi na utrošena finansijska sredstva. Ukoliko se ne dostavi tražena dokumentacija, sljedeća uplata odobrenih sredstva (sljedeći kvartalni period) neće se uplaćivati sve dok se ona ne dostavi – navodi se u programu razvoja sporta za 2018. godinu.

Čovičković kaže da nema nikakve lične koristi od „Mladog Krajišnika“, a o presudi iz 2007. godine kojom je osuđen na tri mjeseca zatvora, odnosno na jednu godinu uslovno zbog falsifikovanja isprava, kratko je rekao da ne vidi kakve to ima veze sa sadašnjom situacijom i sa problemima u finansiranju kluba.

Generalni menadžer „Mladog Krajišnika“ Brane Čovičković ne negira da ovaj klub ima dugovanja i prema PURS i prema Elektrokrajini i drugim dobavljačima, ali kaže da jednostavno ne postoji način da klub kojim on rukovodi ili bilo koji drugi sportski klub može da izmiri sve obaveze.

Čovičković: Ni sam ne znam kako organizujemo utakmice!

– Mi od grada ili od ministarstva, pogotovo posljednjih godina, ne dobijamo ni približno dovoljno sredstava koliko nam je potrebno za funkcionisanje. Ni sam ne znam kako uspijevamo da odemo u goste ili da organizujemo utakmice. Normalno da bih volio da možemo da izmirimo sve obaveze, ali volio bih da mi neko kaže odakle i iz kojih sredstava. Smatram da je rješenje da se konačno podvuče crta i da odgovorni moraju nešto da preduzmu da se ova agonija ne produžava. Smatram da je sekretar resornog ministarstva Dejan Erešić jedan od najboljih poznavalaca problematike sporta i vjerujem da će doprinijeti rješavanju ovog problema. Žao mi je što to moram da kažem, ali jedna od opcija, što bi bilo tragično, je i gašenje, što klub sa ovakvom tradicijom sigurno ne zaslužuje – kaže Čovičković.

On ističe da je jedini sportski klub u Srpskoj koji je u mogućnosti da servisira sve svoje rashode i jedini klub za koji on garantuje da uredno izmiruje sve poreske i druge obaveze KK „Igokea“. Čovičković kategorično odbacuje bilo kakve optužbe na svoj račun i kaže da nema nikakve lične koristi od „Mladog Krajišnika“, a o presudi iz 2007. godine kojom je osuđen na tri mjeseca zatvora, odnosno na jednu godinu uslovno zbog falsifikovanja isprava, nije bio rad da govori i kratko je rekao da ne vidi kakve to ima veze sa sadašnjom situacijom i sa problemima u finansiranju kluba.

Podsjećanja radi, u presudi banjalučkog Osnovnog suda od 24. decembra 2007. godine navodi se da je „Brane Čovičković kriv zato što je 1. novembra 2005. godine kao sekretar KK „Mladi Krajišnik“ sačinio potvrdu na osnovu koje je zaključen ugovor o stipendiranju i sportskom usavršavanju košarkašice Saše Čađo, iako potvrdu nije potpisao njen staralac Čedomir Čađo, te je takvu ispravu dostavio Košarkaškom savezu RS i ligi BiH. Time je izvršio krivično djelo falsifikovanja isprave iz člana 377. Krivičnog zakonika RS“.

Izvor: Srpskacafe  Darko Momić

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: