Srednjovjekovni vitezovi ponovo u pohodu na Banjaluku

Domaćini manifestacije, viteški red “Čuvari koplja Svetog Georgija”, ove godine ugostiće saborce iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke i Austrije.

Gledaoci će imati priliku da vide takmičenja u streličarstvu, mačevanju srednjovjekovnim mačevima, ali i mačevanje dvoručnim mačem, te prikaz srednjovjekovne viteške borbe, neoklopne borbe, ples sa vatrom, žonglere, kao i izložbu srednjevjekovne odjeće, obuće, nakita, oruđa i oružja u Kamenoj kući.

U okviru festivala biće organizovani sajam rukotvorina i starih zanata, te razne radionice za djecu.

Tradicionalno, za starije je rezervisano takmičenje u bohurt mačevanju – disciplina slobodne borbe sa srednjovjekovnim oružjem gdje je dozvoljeno sve osim uboda mačem.

“Prije zvaničnog otvaranja događaja, u Sabornom hramu Svete Trojice kao i prošle godine održaće se simbolično vjenčanje kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Katarine. Nakon toga, uslijediće defile do Kastela gdje ćemo festival proglasiti otvorenim, a od subote krećemo sa zvaničnim programom”, rekao je Goran Mećava, starješina banjalučkog viteškog reda “Čuvari koplja Svetog Georgija”.

Prema njegovim riječima, veoma su zadovoljni prošlogodišnjim odzivom zainteresovanih, a festival je posjetilo oko pet hiljada ljudi.

Mećava kaže da tokom ljeta planiraju i organizaciju viteške akadmije koja je po njegovim riječima put da se postane vitez.

“U sklopu akademije u planu je ljetna škola, a jedna od mogućih lokacija je Pecka kod Mrkonjić Grada”.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI