Smanjuje se broj zaraženih u karantinu

U prvom paviljonu Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, koji je s početkom epidemije virusa korona pretvoren u karantin, trenutno se nalazi 90 zaraženih osoba, a prema riječima Dragoslava Topića, direktora ovog centra, broj konstantno opada.

Topić je u razgovoru za “Nezavisne” rekao da je u jednom trenutku u karantinu u Studentskom centru “Nikola Tesla” bilo čak 210 osoba koje su bile pozitivne na kovid-19.

“Svaki dan se broj zaraženih osoba u karantinu smanjuje. Dolazi i manji broj novih pacijenata, a povećan je broj odlazaka osoba koje su nakon dva ponovljena testiranja bila negativna na virus”, kazao je Topić.

Naveo je da su testiranja studenata na virus korona već počela prema ustaljenom rasporedu koji je napravio Institut za javno zdravstvo RS. Oni će se vraćati u preostale paviljone.

“Studenti se testiraju u domovima zdravlja u svojim lokalnim zajednicama, a detaljan raspored testiranja može se pronaći i na sajtu Studentskog centra ‘Nikola Tesla'”, objasnio je Topić.

Istakao je da je bilo nejasnoća u vezi s testiranjem stranih studenata i studenata iz FBiH.

“Za sve studente iz Federacije BiH smo dogovorili testiranje danas na Institutu za javno zdravstvo RS u Banjaluci”, rekao je Topić.

Dodao je da će strani studenti prilikom dolaska u studentski dom morati doći sa negativnim nalazom na virus korona.

“Ukoliko to ne učine, mi ćemo pokušati za njih organizovati besplatno testiranje u Banjaluci, ali u periodu od trenutka testiranja do dobijanja negativnog nalaza će morati da nađu smještaj negdje drugdje, neće smjeti biti u domu”, kazao je Topić.

Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, na pitanja “Nezavisnih” kada će karantin u studentskom domu biti ukinut a prvi paviljon spreman za prijem studenata, odgovorio je da je to u nadležnosti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, ali da je evidentno da se broj zaraženih kovidom-19 smanjuje.

“U Univerzitetskom kliničkom centru RS gdje radim broj oboljelih se rapidno smanjuje i ukoliko ovako nastavi – mi smo blizu kraja epidemije. U Studentskom centru bi situacija trebalo da bude još bolja”, rekao je Stevandić.

Prema njegovom mišljenju, epidemije ide prema svome kraju, te ističe da već u šestom mjesecu ove godine nećemo imati karantine.

Dodao je da je moguće da se možda neki džep zaraze pojavi, kao što je trenutno situacija u Tešnju ili kao što je bila u Vranju u Srbiji.

“Mislim da ćemo imati sporadične slučajeve koji će se liječiti na lakšim kovid odjeljenjima bolnica ili u nekoj vrsti kućne izolacije. Sa manjim brojem zaraženih i bržim retestiranjem vodi se do kraja karantina, ali ta odluka je na ministru zdravlja”, rekao je Stevandić.

Nakon 70 dana koliko nisu radili tržni centri u FBiH, na radost građana juče su ponovo otvorili svoja vrata. Pored prodavnica odjeće, obuće i druge robe, u tržnim centrima je dozvoljen i rad ugostiteljskih objekata.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u RS, prema saopštenjima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS virus korona je potvrđen kod devet osoba, dok su dvije osobe izgubile život od posljedica kovida-19.

U FBiH najveće žarište zaraze je i dalje Tešanj, gdje je juče potvrđeno 19 novih slučajeva oboljelih, koji se dovode u vezu sa firmom “Koža-komerc”, koja je postala novi klaster. Svih 80 zaposlenih u ovoj kompaniji je od 23. maja u samoizolaciji.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: