Slavko Bojić, optuženi u predmetu “Korona ugovori” sposoban da prati suđenje

Slavko Bojić, optuženi u predmetu “Korona ugovori” sposoban je da prati suđenje, ali u procesu može da učestvuje maksimalno tri sata dnevno zbog svojih oboljenja i radi prevencije komplikacija.
Ovo je zaključak tima ljekara koji su po naredbi banjalučkog Okružnog suda vještačili procesnu sposobnost pomenutog optuženog.

Svi članovi ljekarskog tima, izuzev kardiologa Nikole Šobota, saslušani su u nastavku suđenja u ovom slučaju u sudnici Okružnog suda.

On će biti ispitan u petak, dok je početak izvođenja dokaza zakazan za ponedjeljak.

Osim Bojića, koji je direktor firme “Prokontrol”, u ovom slučaju sudi se još četvorici optuženih među kojima je bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Na optuženičkoj klupi su još i direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković. Optužnicom je obuhvaćen i bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić.Specijalista hirurgije Milanko Matić rekao je da je Bojiću bitno smanjena radna i zdravstvena sposobnost. U njegovom slučaju lijeva strana karotide i interna i eksterna su začepljene. U Njemačkoj mu je rađen stent, ali to je bilo neuspješno i mogao je biti fatalan ishod. Koliko se bude pridržavao ljekara i terapije toliko će kvalitetno živjeti – rekao je Matić.

Hematolog Sandra Hotić kazala je da Bojić boluje od leukemije i da kada je u pitanju hematološki dio on je sposoban da prati suđenje. Kazala je da se pridružila mišljenju da optuženi u procesu može da učestvuje do tri sata.Neuropsihijatar Slobodan Stanković istakao je da je Bojić psihički zdrava osoba, ali da u njegovom slučaju s neurološke strane postoji visoka rizičnost infarkta. Zbog rizika i s obzirom na njegovo zdravstveno stanje on maksimalno tri sata može da učestvuje u suđenju. Bojić je tri puta ranjavana u ratu i da je to ostavilo posljedice na njegovo zdravlje. – rekao je između ostalog Stanković.Suđenje u ovom slučaju zbog bolesti Bojića je pauzirano i ročišta nisu održavana tri mjeseca.Optužnica Zeljkovića i ostale tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme te oštetili budžet Republike Srpske za više od 1,3 miliona KM. Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Zeljkovića terete da je kršio procedure javnih nabavki te proveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne. Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.Bojića terete za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: