Školarci u borbi protiv nasilja među vršnjacima

Kompanija  Mikrofin nedavno je raspisala konkurs za učenike svih osnovnih škola na području Bosne i Hercegovine sa željom da ih podstakne na razmišljanje o drugarstvu, toleranciji i empatiji među djecom.

Konkurs pod nazivom „Nije faca ko hejt baca“ probudio je kreativni duh u školarcima, koji su samo čekali jednu kvalitetnu priliku da se razmašu svojom orginalnošću i umijećem.

U potrazi za informacijama o tome kako teče kreativni proces i koliko timova su formirali, obišli smo nekoliko banjalučkih osnovnih škola i razgovarali s timovima i njihovim mentorima.

„Zanimljivo je koliko djeca, kada razgovarate sa njima, uvijek iznova pokazuju koliko su zreli u svom razmišljanju, koliko žele da promijene stvari na bolje i koliko su kreativni.  To je jedna sjajna pokretačka snaga koja nam vraća vjeru u bolju budućnost“, kaže Sandra Divljak, pedagog u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“  i jedan od mentora, te dodaje da će iz ove škole čak 5 timova u skladu sa svojim interesovanjima i sklonostima slati radove u kategorijama: video-klip,multimedija i literarni rad.

Srđan Erak i Leontina Račić, oboje učenici 9. razreda, dio su tima koji će školu predstaviti u kategoriji multimedija . „Naš tim radi web stranicu na kojoj planiramo našim vršnjacima i mlađim učenicima da objasnimo šta je to zapravo vršnjačko nasilje, koje su vrste i kako možemo da ga pobijedimo. Ako se neko nađe u problemu – tu će naći odgovor kako može da se suoči sa tim i kome da se obrati.“, kaže Leontina.

Damjana Urošević, učenica 8. razreda ove škole, u okviru svog tima priprema novinski tekst, pjesmu i priču na temu vršnjačkog nasilja, dok njeni školski drugari Aleksa Đajić i Dragan Vještica, pripremaju animaciju. „Svakodnevno se suočavamo sa primjerima vršnjačkog nasilja, naročito van škole, pa smo htjeli ovim putem da pošaljemo poruku kako se boriti protiv toga“, kaže nam Dragan i dodaje da ih je posebno motivisala mogućnost da škola dobije jednu od nagrada i tako obnovi dio svojih prostorija.

Učenici OŠ „Branko Radičević“ predstaviće svoju školu video-klipom, lliterarnim radom i stripom. Milica i Tara, učenice 6. razreda ove škole dio su tima koji je pripremao video klip: „Primijetili smo da su tuče među djevojčicama česta pojava u posljednje vrijeme, pa smo odlučili da sinimimo video koji će pokazati da nasilje nije rješenje i da možemo problem riješiti na neki drugi način, razgovorom sa roditeljima, prijateljima ili nastavnikom“, kažu nam djevojčice. Dodaju da u početku niko od drugara nije htio glumiti u spotu, dok nastavnik nije izdvojio njih nekolicinu najhrabrijih, a ostali su snimali.

Sanja Buzadžija, nastavnica srpskog jezika i jedan od mentora OŠ „Ivan Goran Kovačić“, kaže da nije iznenađena kreativnošću učenika ove škole: „Kada ih pravilno usmjerite i date im vjetar u leđa, djeca će pokazati ogromnu inventivnost, želju i volju za radom. Još ako im spomenete vrijedne nagrade, motiv će biti još veći“, ističe Buzadžija.  Danilo i Rastko, učenici 6. razreda ove škole, radili su na dvije animacije kojima će se predstaviti na konkursu, a Anđela Prtija, učenica 9 razreda, svoju umjetničku stranu predstavila je likovnim radom koji govori o različitostima među prijateljima.

Podsjećamo da pobjednike konkursa „Nije faca ko hejt baca“ očekuju izuzetno vrijedne nagrade. Predviđene su tri nagrade za škole, za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto u vrijednosti od 5000, 3000 i 2000 konvertibilnih maraka. Osim glavnih nagrada, planirane su i atraktivne pojedinačne nagrade za članove timova. Konkurs je otvoren do kraja ove godine, a o rezultatima i dodjeli nagrada najboljima učesnici će biti obaviješteni do 1. marta 2018.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: