Skandalozna izjava danskog stručnjaka, reagovao Rukometni savez BiH

Rukometni savez BiH ne može bez skandala, te i kada mislimo da smo dobro počeli raditi, nađe se neko da svojim izjavama na to sve pljune.

Gospodin Lasse Boesen iz Danske koji je samozvani pomoćnik selektora Šumana i nema nikakve veze sa savezom, uzeo je sebi za pravo da pljuje po ljudima koje ne poznaje i koje nikada nije vidio. Njegova izjava na EP koju je dao za medije, je u najmanju ruku bezobrazna i žalosna.

Rukometaši BiH su pripreme obavili u hotelu Hills u Sarajevu, gdje su imali najbolje uslove, imali su dvoranu za rukomet u sklopu hotela koju je savez platio avansno, te se zahvaljujem vlasniku hotela na pomoći i povoljnoj cijeni.

Savez je snosio troškove priprema u Poreču i Zagrebu, platili smo put za 19 igrača na EP a svi vode 16, te smo otišli dan ranije u Norvešku i taj dan nas je koštao 20 000 eura.

Igrači su dobili kompletnu vrhunsku opremu iz firme No1 iz Travnika, kao i sportske torbe koje dotični gospodin nije video pa govori da su nosili opremu u rukama.

Takođe, njegova izjava da Hrvati i Srbi ne žele da rade u multikulturalnoj BiH apsolutno nije istinita.

Ja sam Srbin na mjestu predsjednika saveza, te sam na insistiranje Hrvata i Bošnjaka ostao još tri mjeseca na toj poziciji iako mi je istekao mandat, a sve kako bismo otišli na EP.

Odgovorno tvrdim da radimo u interesu reprezentacije BiH, a ti gospodine idu u Dansku, pa ako si toliko dobar neka te oni angažuju.

Igračima su plaćeni putni troškovi i dnevnice, te je sve po prvi put ispoštovano kako bi se reprezentacija dostojanstveno predstavila na prvenstvu. Otišli smo bez pfeninga pomoći države BiH i bez obećanih 100 000 KM premijera FBiH gospodina Novalića.

Očekujem reakciju selektora Bilala Šumana koji je doveo tog čovjeka, neka se on oglasi po pitanju pomentih izjava, a ako se ne oglasi, onda ću smatrati da su to i njegove riječi.

Takođe, očekujem i reakciju kapitena, neka kaže šta je savez obezbjedio za odlazak na EP, kao i za kvalifikacije.

Selektor Šuman, kao i član UO gospodin Šahman, treba da dostave izvještaj o učešću na EP, a potom ćemo povući refu i okrenuti novi list, te krenuti sa novim pravilima i kodeksima ponašanja.

Gospodin Lasse Boesen je persona non-grata i neka ga je stid i sramota izgovorenih riječi. Neka ide u svoju Dansku i tamo prodaje maglu kad je tako dobar stručnjak.

Ja sam izuzetno zadovoljan svoji radom, kao i radom Upravnog odbora, te se zahvaljujem igračima i UO na zadovoljavajućem uspjehu u ovakvim uslovima u kojima se mi nalazimo. 

Predsjednik Rukometnog saveza BiH , Marinko Umičević

EPA-EFE/OLE MARTIN

Član stručnog štaba rukometne reprezentacije BiH Lase Boesen je u intervju za danske medije žestoko kritikovao rad saveza i istakao kako nacionalni tim u Norveškoj nije imao podršku saveza.
Danac je naveo da najvjerovatnije neće ostati u reprezentaciji.

– Jedan od razloga je taj što ne dobijam novac i što nemam ugovor, ali to nije važno, mogu živjeti sa tim. Npr. nemamo fizioterapeuta i neke osnovne stvari. Šta uraditi u slučaju povrede igrača? Nije bilo nikakvog odgovora, a na kraju svega imali smo dresove, ali nismo imali torbe. Dan nakon što smo se kvalifikovali za Evro, čelnici Saveza su bili nezadovoljni sa trenerskim timom. To je nevjerovatno – istakao je Boesen.

Boesen je istakao kako sve u BIH ima političku pozadinu.

– U BiH imaju tri naroda i Hrvati i Srbi ne žele da rade u Bosni i Hercegovini. Nacionalni tim je kombinacija tri naroda i svi se bore jedan za drugoga. Uvijek smo u dobrom raspoloženju i atmosfera nas krasi. Otišli smo na Evro jer smo vjerovali u sportski uspjeh. Ne znam da li će igrači igrati u sljedećim kvalifikacijama, a kamoli da li ću biti tu. Oni daju sve od sebe i ne dobijaju ništa zauzvrat. Sljedeći cilj je da se pokušamo kvalifikovati za Svjetsko prvenstvo, ali ako se neke stvari ne poprave, igrači će teško biti ovdje – istakao je Boesen.