Sindikalna potrošačka korpa 1.978,91 KM, primanja ni blizu

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za oktobar 2019. godine iznosi 1.978,91 KM i za 36,30 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.
Prosječna plata isplaćena u FBiH za august 2019. iznosila je 932 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za osam KM je niža od prosječne plate isplaćene u julu 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,1 odsto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca, saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana s 41,8 odsto, stanovanje i komunalne usluge s 15,7 odsto, higijena i održavanje zdravlja s 5,7 odsto, obrazovanje i kultura s 8,6 , odjeća i obuća s 15,2, prevoz sa sedam i održavanje domaćinstva sa šest odsto.
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Izvor: Klix

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: