“Sindikalci” ove godine bez prvomajskih protesta

Бањалука - протестна шетња

Prvi put u posljednje tri godine za 1. maj, Međunarodni praznik rada, u Banjaluci neće biti organizovani protesti, a mirno je i u drugim većim gradovima u RS, kažu u rukovodstvima vodećih sindikata.

Kako nam je potvrdio Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, najveća sindikalna centrala u RS, koja okuplja više od 90.000 radnika, ove godine će umjesto protesta organizovati samo prigodnu proširenu sjednicu Predsjedništva SS RS.

Na prvomajskoj sjednici teme će biti kolektivno pregovaranje, izmjene zakona o radu i druge aktuelne teme.

Potpredsjednik Saveza sindikata RS za oblast privrede, Tane Peulić, priznaje da je stanje radničkih prava katastrofalno, ali ocjenjuje da se u ovom trenutku protestima ne mogu efikasno rješavati ključni problemi.

-Koliko je loše je najbolje pokazuje činjenica da mladi ljudi masovno bježe iz privrede i iz zemlje. Mislim da će poslovna zajednica mrati da se zamisli nad tim, i da obezbijedti radniku, da uz profot poslodavcu,  zaradi i sebi pristojnu platu, inače će se srušiti ekonomija RS – kaže Tane Peulić i dodaje da sindikalci ozbiljno rade na promjenama Zakona o radu, kako bi se zakonski obezbjedio minimum radničkih prava.

Kako nezvanično saznajemo, sindikalni lideri u RS su se primirili, jer očekuju da bi uskoro mogao biti potpisan opšti kolektivni ugovor, koji se čeka već dvije godine.

Kako navode naši izvori, čeka se samo da se premijerka RS Željka Cvijanović vrati iz SAD, da stavi potpis na ovaj ugovor.

Potpisivanje kolektivnog ugovora radnicima u RS bi se garantovao minimum prava većeg nivoa, od onog propisanog zakonom.

I u drugim sindikatima je potvrđeno da neće biti organizovani prvomajski protesti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI