Sin bivšeg ministra na sudu, lažima da je advokat varao Banjalučane

Branislav Trbojević (48), sin bivšeg ministra pravde u Vladi RS, izjasnio se u banjalučkom Osnovnom sudu da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koja ga terete za prevare “teške” 27.670 maraka.

Nisam kriv, izjavio je Trbojević na pitanje sudije za prethodno saslušanje osnovnog suda Spasena Kelemana.

Ovakvim izjašnjenjem Trbojević se odlučio na sudski postupak tokom kojeg će banjalučko tužilaštvo, pored materijalnih dokaza, saslušati i svjedoke, odnosno osobe koje je optuženi oštetio predstavljajući se kao lažni advokat.

Trbojević je, prema navodima iz optužnice, u periodu od 7. decembra 2016. do avgusta 2019. godine doveo u zabludu oštećene, i to Zorana Dvisca, Igora Mićevića, Smiljana Bogojevića, Sanju Ristić, Edinu Džehverović i Milovana Marića, tako što im se lažno predstavljao kao advokat, iako nije bio upisan u imenik Advokatske komore RS, niti je imao zvanje diplomiranog pravnika.

Do pet godina zatvora

Banjalučko tužilaštvo tereti Trbojevića za krivično djelo prevare za koje se može izreći zatvorska kazna od jedne do pet godina zatvora.

Ukoliko se dokaže krivica optuženog, otežavajuća okolnost po Trbojevića biće što je varao duži niz godina.

Uvjereni da ih zastupa advokat, oštećeni su Trbojeviću povjerili zaštitu svojih pravnih interesa i platili mu ukupan iznos od 27.672,55 maraka.

Optužnica protiv Trbojevića sadrži sedam odvojenih slučajeva.

Prema navodima iz optužnice, Trbojević je najveću štetu pričinio u periodu od 7. decembra 2016. do 29. marta 2018. godine kada je doveo u zabludu Igora Mićevića, direktora “Hidroenergy” d.o.o. Gacko, da će kao advokat, a u cilju gradnje hidrocentrala, sačiniti sve pravne akte, u šta je oštećeni povjerovao, pa je potpisao punomoć 3. aprila 2017. godine. Ovo je Trbojeviću poslužilo da zastupa oštećenog protiv MH “Elektroprivreda RS” i Nove Banke a.d. Banjaluka pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju. Ove sporove Trbojević je izgubio, a troškove je fakturisao kao advokat i od “Hidroenergy” d.o.o. Gacko naplatio 18.662 marke.

Lažna uplatnica
U toku 2017. godine Trbojević je ponovo doveo u zabludu Mićevića, lažno mu prikazujući da će kao advokat pokrenuti postupak radi naknade štete protiv Republike Srpske, odnosno Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog nepostupanja po zahtjevu za zakup šumskog zemljišta koje mu je bilo potrebno radi izgradnje hidrocentrale na rijeci Kozici. Zbog svega je Trbojević pokrenuo i upravni spor pred Okružnim sudom u Banjaluci i lažno prikazao da će naložiti finansijsko vještačenje u iznosu od 585 maraka, o čemu je dostavio i lažnu uplatnicu, u šta je Mićević povjerovao i isplatio Trbojeviću navedeni iznos, iako Trbojević nikada nije angažovao bilo kakvo finansijsko vještačenje, niti pokrenuo bilo kakav postupak za naknadu štete.

U optužnici se dalje navodi da je Trbojević u zabludu doveo i Sanju Ristić, i to u periodu od 23. maja 2017. do februara 2019. godine, lažno joj prikazujući da će kao advokat zastupati njenog supruga Petra Ristića protiv “Verano Motors” d.o.o. u postupku revizije pred Vrhovnim sudom RS, a radi zaštite prava iz radnog odnosa, u šta je oštećena povjerovala i predala optuženom svu dokumentaciju. Na osnovu ove dokumentacije, Trbojević je sastavio reviziju u junu 2017. godine, koju je potpisao u ime Petra Ristića i predao Sanji Ristić, a ona u Osnovni sud Banjaluka. Nakon što je Ristićeva u oktobru 2017. primila rješenje kojim se revizija odbacuje, jer je izjavljena od strane Petra Ristića, koji ne može sebe zastupati, jer nema položen pravosudni ispit, Trbojević ju je nastavio držati u zabludi lažno joj prikazujući da će sudu predati kopiju diplome o završenoj srednjoj školi i kopiju radne knjižice na ime Petra Ristića, što nije učinio. Trbojević je Ristićevoj lažno prikazao i da je platio taksu na reviziju u iznosu od 1.000 maraka, u šta je oštećena povjerovala i u novembru 2017. godine isplatila optuženom navedeni iznos.

Povrat novca
Zatim je Trbojević u februaru 2018. na svom telefonu lažno prikazao poruku Sanje O, zaposlene u Vrhovnom sudu RS, da će predmet biti “sutradan na redu”, tražeći od Ristićeve taksu na rješenje u iznosu od 500 maraka, u šta je oštećena povjerovala i platila mu i taj iznos. Ristićeva je u februaru 2019. godine izvršila provjere i saznala da Trbojević, osim izjavljene revizije, uopšte nije uplatio sudske takse.

U optužnici protiv Trbojevića zaveden je i slučaj u kojem je optuženi po već ustaljenom šablonu doveo u zabludu građane, ali je u konkretnom slučaju, nakon što su ga otkrili, vratio sav novac.

Naime, u periodu od januara 2018. do avgusta 2019. godine Trbojević je doveo u zabludu Edinu Džehverović da će je kao advokat zastupati u postupku povrata imovine koji se vodio pred Osnovnim sudom u Banjaluci, te da je potrebno na ime taksi da mu isplati novac. Ne sluteći da se radilo o prevari, oštećena je Trbojeviću predala dokumentaciju, a zatim je i njena kćerka Jasmina Džehverović u januaru 2018. godine isplatila 500 maraka. Nesrećna žena je i putem “UniCredit banke” poslala Trbojeviću novac, i to u tri navrata; ukupno 2.625 maraka. Džehverovićeva je u avgustu 2019. godine izvršila uvid u predmet i saznala da je Trbojević izjavio žalbu 25. januara 2018. godine, ali da je spor izgubio. Nakon što je otkriven, osumnjičeni je 15. oktobra 2019. godine oštećenoj vratio 3.125 maraka.

POČETAK SUĐENJA
Branislav Trbojević je saslušan u banjalučkoj policiji još u oktobru 2019. godine, a optužnica protiv njega je podignuta 23. juna ove godine i nedavno potvrđena. Nakon izjašnjenja o krivici, sud bi do kraja ove godine trebao zakazati tačan datum početka suđenja.

No, postoji mogućnost da optuženi u međuvremenu dogovori i sporazum o priznanju krivice s banjalučkim tužilaštvom, ali o ovom sporazumu moraju se izjasniti oštećeni, a konačnu riječ o sporazumu daće sud.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: