Simiću nagrada za novinarsku hrabrost ” Milan Pantić”

Danijel Simić, novinar Radio-televizije Republike Srpske i predsjednik Udruženja novinara RS, ovogodišnji je dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost “Milan Pantić”, koju dodeljuje kompanija “Novosti”.

Ovu odluku donio je petočlani žiri. Za Simića je glasalo troje članova, dok su po jedan glas dobili Branko Žujović, novinar i urednik portala Subotičke.rs, i Ruža Helać, autorka dokumentarnog TV serijala “Zelena patrola na delu”.

Kako se navodi u prijedlogu kolegijuma “Večernjih novosti”, koji je kandidovao Simića, u pitanju je dugogodišnji novinar javnog medijskog servisa Republike Srpske, osnivač i glavni urednik portala Frontal.rs, jedinog ćiriličnog portala zapadno od Drine.

Danijel Simić se izdvojio svojim izveštavanjem iz Ukrajine. Jedan je od rijetkih koji je otišao u ratnu zonu i posvećeno izvještava, kako za svoju matičnu kuću, tako informacije dijeli i izjavama i uključenjima u gotovo sve relevantne medije u Srbiji i RS. Svakodnevno izvještava o sukobima u Donbasu, ušao je među prvima u kompleks čeličane Azovstalj. Osim o ratnim sukobima, izvještava i o životu običnih građana u Donbasu i razvejava mnoge neistine koje se plasiraju u javnost – navodi se u prijedlogu za nagradu.

Budući da je za Simića novinarski posao ispred svega, pa i sopstvene bezbjednosti, on je, po ocjeni žirija, dostojan da postane laureat nagrade za novinarsku hrabrost koja nosi ime Milana Pantića, ubijenog dopisnika “Novosti” iz Jagodine.

Ovogodišnji konkurs trajao je do 20. maja, a laureta je izabrao žiri koji su činili predstavnici porodice Pantić, UNS, NUNS, lokalnog medija u Jagodini i “Večernjih novosti”.

Nagrada za novinarsku hrabrost “Milan Pantić” ustanovljena je u znak sjećanja na novinara “Novosti” koji je ubijen 11. juna 2001. godine, u hodniku ispred svog stana. Pantić je ubijen zbog svog novinarskog rada, a ubice i nalogodavci ni posle 21 godinu nisu pronađeni.

Simiću će nagrada biti uručena 11. juna, u Jagodini, na godišnjicu Pantićevog ubistva.

Izvor: Novosti

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: