Šest godina od nestanka Davida Dragičevića, otac i dalje traži odgovore

Prije tačno šest godina, u noći 17. na 18. mart 2018. godine, u Banjaluci je nestao David Dragičević (21) čije je tijelo pronađeno nekoliko dana kasnije, 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave “Kastel” u Banjaluci.
Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je slučaj okvalifikovalo kao ubistvo, a predmet je u aprilu 2021. godine preuzelo Tužilaštvo BiH, međutim do danas nisu poznate okolnosti smrti mladog banjalučkog studenta, niti su uhapšeni osumnjičeni za ovo djelo.

Davidov otac Davor Dragičević danas je, povodom godišnjice od nestanka, organizovao konferenciju za novinare ispred Palate predsjednika u Banjaluci. Pokušao je da ispred ulaza u ovu insitituciju ostavi transparent sa natpisom “Ko je ubio Davida?”, ali su ga policajci u tome spriječili.
“Danas se navršava tačno šest godina otkad se moj i Suzanin sin David, dijete ovog grada, nije vratilo kući ocu, majci, cuki, svom krevetu, nije se probudi u svojoj kući. On je 18. marta otet u centru Banjaluke”, rekao je Davor.

On je danas izjavio da je u otmici učestvovalo službeno vozilo MUP-a RS marke “dacia”, a naveo je i registarske oznake (T084-E-085), te izjavio kako je vozilo nestalo i zatražio odgovore od policije RS na ove navode.

“David je ubijen. Sve ubice i zločinci su na slobodi”, tvrdi Davor.
S obzirom na to da se uskoro navršavaju tri godine otkada je ovaj predmet preuzelo Tužilaštvo BiH, Davor objašnjava da nema razlike u (ne)postupanju ovog kao i tužilaštava na nivou RS.

Danas je pokazao i rješenje iz Tužilaštva BiH kojim se odobrava njegov zahtjev za pristup informacijama o dosadašnjem toku istrage, ali nisu precizirane radnje koje su do sada preuzete.

“Čekam odgovor sramnog Tužilaštva BiH. Ne budu li uradili posao, ja sam spreman da uradim posao za Davida i za njih, a poslije neka bude šta hoće. Jednom mora doći pravda u ovu državu, za djecu i za roditelje i za sve nas”, dodao je Davor.

Još jednom je optužio brojne karike koje su do sada učestvovale u istrazi ovog slučaja za “udruženi zločinački poduhvat”.
Podsjećamo, dva dana nakon pronalaska Davidovog tijela u Policijskoj upravi Banjaluka održana je konferencija za novinare koja je bila „okidač“ za proteste koji su organizovani isti dan na banjalučkom Trgu Krajine, a kada su se javnosti prvi put obratili vidno potreseni Davidovi roditelji Davor Dragičević i Suzana Radanović.

U periodu koji je uslijedio iznošene su brojne verzije i optužbe sa raznih strana o onome šta se dešavalo od 18. marta, kada je David posljednji put viđen, do 24. marta 2018. godine kada je nađen leš.

Više puta su rađene obdukcije tijela, vještačenja, angažovani specijalisti sudske medicine i pravni stručnjaci iz regiona, dobrovoljno uplaćivan novac za međunarodnu istragu, organizovana javna saslušanja nadležnih u Narodnoj skupštini RS, skupštinska zasjedanja o ovoj temi, a sve su pratila svakodnevna protestna okupljanja na Trgu Krajine koje je policija nasilno “razbila” i krajem decembra 2018. godine.

Republičko javno tužilaštvo RS takođe se bavilo ovim predmetom, ali su uglavnom donesene odluke o nesprovođenju istrage.
U novembru 2018. godine donesena je odluka da se neće sprovoditi istraga protiv tadašnjeg načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darka Ilića, glavnog inspektora u ovoj upravi Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP-a RS zbog krivičnog djela „teško ubistvo“ na štetu Davida Dragičevića.

Takođe, isto tužilaštvo donijelo je odluku o obustavi istrage protiv direktora Zavoda za sudsku medicinu RS u Banjaluci Željka Karana, patologa koji je obavio obdukciju Davidovog leša, a zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Sudski postupak je pokrenut jedino protiv kriminalističkih tehničara PU Banjaluka Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanca, protiv kojih je, nakon dvije oslobađajuće presude koje su ukinute, treći put u toku suđenje pred Osnovnim sudom Banaluka.

Optuženi su za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, odnosno da su bacili Davidov donji veš, a koji je nakon obdukcije prebačen u depozit Policijske uprave Banjaluka. Međutim, ni u ovom predmetu neće biti donesena pravosnažna presuda jer 26. marta ove godine nastupa zastara.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: