Saopštenje za sve putnike koji ulaze na teritoriju BiH

U skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Zakonima o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u Bosni i Hercegovini se provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar teritorija Bosne i Hercegovine, s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva COVID-19, kako bi se kroz kontrolu osoba s kojima su bili u kontaktu poduzimale mjere za dalje sprječavanje širenja virusa.

To podrazumijeva “ulazni screening” za putnike koji dolaze sa područja Kine, Italije, Južne Koreje, Singapura, Japana, Irana, Njemačke, Španije, Francuske u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke i broj telefona u slučaju pojave simptoma bolesti. Strani i državljani BiH koji se vraćaju s Kine, Italije, Južne Koreje, Singapura, Japana, Irana, Njemačke, Španije, Francuske se u suradnji sa nadležnim inspekcijskim organima stavljaju pod zdravstveni nadzor (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana).

Zdravstvene institucije pozivaju sve državljane BiH, kao i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u Bosni i Hercegovini, a koji su se unazad sedam dana vratili u BiH iz Kine, Italije, Južne Koreje, Singapura, Japana, Irana, Njemačke, Španije, Francuske da se putem telefona, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji. U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć.

Svim građanima Bosne i Hercegovine se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kine, Italije, Južne Koreje, Singapura, Japana, Irana, Njemačke, Španije, Francuske.

Simptomi koronavirusa:

Bolest je karakterizirana povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem. U težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka.

Izvor: Buka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: