Šampioni velikog srca slave veliki dan

Košarkaški klub invalida “Vrbas” slavi svoj petnaesti rođendan.

U Košarkaškom klubu invalida „Vrbas“ umjesto slavlja odlučili su se za humanu misiju. Predsjednik kluba Marinko Umičević i košarkašica Biljana Nedić posjetili su djecu sa Daunovim sindronom koji se nalaze u Centru za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama „Dajte nam šansu „Zvjezdice“. Tom prilikom prvi čvojek „Vrbasa“  direktorici Željki Perišić – Ninković uručio je svoj odbornički dodatak u iznosu 500 maraka, a klince je obradovao poklonima.

Košarkaški klub invalida Vrbas

Ideja o formiranju kluba nastala je u kultnom Etno bifeu „Medo“ na Starčevici, a osnovali su ga: Marinko Umičević, Goran Krsmanović, Luka Jeličić i Slavko Šimić. Ovaj sportski kolektiv je u proteklih deceniju i po prošao put od „trnja do zvijezda“, baš kao i što je nazvana klupska monografija koja je svjetlost dana ugledala 2015. godine.

Na Petrovdan 12. jula 2002. godine osnovan je Košarkaški klub invalida „Vrbas“ u kojem su se uključili amputirci potom oboljeli od dječije paralize kao i paraplegičari.

Klub je iz godine u godinu sve više stasavao i od nekadašnjih totalnih autsajdera danas su došli do samih košarkaških visina, ne samo u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini već i u cijelom regionu i svijetu.

Klub je dobitnik brojnih nagrada, a najvrijednije priznanje je „Zlatni grb“ grada Banjaluke. Od pojedinaca nagrađivani su Marinko Umičević te igrači Goran Krsmanović, Igor Ignjatović, Biljana Nedić, Nenad Ritan, Pero Kuzmanović i Ante Štimac koji su bili najbolji sportisti Banjaluke, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

U nedavno okončanoj takmičarskoj sezoni igrači „Vrbasa“ osvojili su četiri od mugćih pet trofeja. Tako su četvrtu godinu zaredom postali osvajači regionalne NLB lige i samo potvrdili aposlutnu dominaciju, ponovo su odbranili duplu krunu u Republici Srpskoj dok su sačuvali šampionski naslov u BiH, dok jedino nisu uspjeli da slave u zajedničkom Kup takmičenju.

Tvorci ovog uspjeha su: Igor Ignjatović, Pero Kuzmanović, Nenad Ritan, Biljana Nedić, Vlado Švraka, Ante Štimac, Mufid Čejvan, Elvir Modronja, Dragan Sikima, Slavko Šimić, Bojan Brkić i Predrag Burić. Zaslugu za novu titulu imaju i članovi stručnog štaba: Goran Matić Milica Gvozdenović i Vladimir Filipović. Ogromne zasluge, prije svega, pripadaju predsjedniku kluba Marinku Umičeviću te potpredsjedniku Luki Jeličiću kao i članovima uprave Mladenu Šipki, Goranu Đukiću i drugima.

Kada se sve sabere u klubu mogu biti zadovoljni za minulom sezonom, pogotovo kada se zna da kubure sa finansijama. Međutim, neumorni predsjednik Košarkaškog kluba invalida „Vrbas“, Marinko Umičević koji često klub finansira iz sopstvenog džepa ali i uz podršku Tvornice obuće „Bema“, najavljuje nove rezultatske uspjehe, a ovog puta nastojaće da napadnu i Evroligu.

Trofeji sa ponosom izloženi u “Juventi”

KKI „Vrbas“ je u 15 godina osvoji preko 120 pehara. Nekolicinu najvrijednijih, kao i sportska kolica i drugu opremu, izložili su u prodavnici sportske oprema „Juventa“. Na ovaj način željeli su da još više upoznaju mještane Banjaluke sa uspjesim koje su ostvarili za deceniju i po postojanja ovog trofejnog sportskog kolektiva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: