Samovolja uništava rukomet u BiH

Saopštenje Rukometnog saveza Republike Srpske povodom krize nastale zbog nezakonitih i samovoljnih poteza rukometnih saveza iz Federacije BiH.

Gospodin Slobodan Zadro je posljednji čovjek koji bi trebao imati obraza i govoriti o bojkotu i uništenju BH rukometa. Zbog njega i njegovih istomišljenika svi rukometni klubovi i uopšte rukomet u BiH je već 22 godine talac tzv. HB, odnosno blokade registracije RS BiH.
Oni su 2017. godine ucijenili predstavnike kantonalnih saveza, te ih oni nisu morali ni prihvatiti, i registrovali RS FBiH čiji su sada osnivači. Kroz rad u RS FBiH zaklinju se u zakonitost i legalnost, a činjenice su poražavajuće po kantonalne saveze. U organima RS FiH ovlaštena lica i potpisnici su: Dario Pušić, Pero Marić, Branko Vukojević (predsjednik skupštine) i David Grbavac (predsjednik Nadzornog odbora).


Savez nije nikada izvršio izmjene u registru Ministarstva pravde FBiH jer to apsolutno odgovara predstavnicima RS HB čiji je predsjednik gospodin Slobodan Zadro. Konstantnim zaobilaženjem RS FBiH gospodin Zadro krši statut RS BiH i urušava legalitet institucije krovnog saveza, obraćanjem mimo članice kojoj pripada.
RS BiH čine dvije članice: RS FBiH i RS Republike Srpske.
RS HB nije članica RS BiH već je RS FBiH i svoja prava može ostvariti samo preko njega, a nikako direktno u RS BiH.

RS Republike Srpske nema ništa protiv RS HB i Hrvatskog naroda, priznaje mu ista prava koja i mi imamo ali za nas je postalo neprihvatljivo ponašanje pojedinaca koji kao “predstavljaju” RS HB, štite njen interes mešetareći po savezima i ligi.
Najbolji primjer je sudijska organizacija i rad komesara u sezoni 2018/19. godine. Najviše izuzeća od klubova odnosi se na sudijske parove iz RS HB, a najperspektivniji sudijski par BiH, kandidati za EHF zvanje, Ivan Đolić i Ivan Šarac zbog lopovija u RS HB su napustili suđenje.
Gospodin Zadro apsolutno nema prava komentarisati ovlaštenja komesara takmičenja jer je on lično tražio da mu se dozvoli da vodi ligu kako god hoće, čak nije dozvolio ni da UO RS BiH tumači Propozicije takmičenja što mu je isključiva nadležnost. Sve stalne komisije RS BiH je stavio u podređen položaj u odnosu na komesara, jer širenjem ovlaštenja dozvolio mu je da djeluje i po drugim pravilnicima, a ne samo po propozicijama. Takođe bismo ga upozorili da postoje pravno mišljenje advokatske kancelarije RS BiH koja je jasno napisala po čemu UO RS BiH mora odlučiti. Neka postupa po propisu, a ne samovoljno da uređuje savez.
Interesantan je bio i period njegovog rada prije 2017. godne i on jedini ima podatke o dugovanjima RS BiH iz 1994. godine, vjerovatno jer zna gdje i kako su nastali i utrošeni milionski dugovi, a i period od oktobra 2019. do februara 2020. kada ni njega kao ni drugog člana UO RS BiH, gospodina Trlina nije zanimao odlazak reprezentacije BiH na EP u Norvešku. Gospodin Zadro čak nije želio prihvatiti rotaciju sredinom decembra 2019. godine i mjesto predsjedavajućeg zahtjevajući da u njegovom mandatu gospodin Umičević nastavi rad i obezbijedi sredstva za neophodan rad reprezentacije i odlaska na Evropsko prvenstvo. Razumjeli smo ga, svjestan je svoje nesposobnosti i imao je preča posla u vidu dočeka reprezentativaca susjedne države u organizacija RS HB.

AKO JE I OD ZADRE, MNOGO JE!!!
Članovi Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske neće se odazvati privatnoj zabavi gospodina Zadre koju je zakazao za 28. maj, jer nije zakazana po Pravilniku. Tražimo i stav Federacije po pitanju završetka tekuće sezone kao i šta su predvidjeli za narednu 2020/21. sezonu, i da li će poštovati Ugovor kojeg smo potpisali u septembru 2019. godine.

POTPREDSJEDNIK UO RS BiH
Marinko Umičević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI