Sa arheolozima u Hercegovini

Arheolozi istražuju Hercegovinu. U okviru projekta EUROFARM, u saradnji sa koolegama iz Engleske, domaće snage predvođene stručnjacima Muzeja RS, obilaze, popisuju i dokumentuju arheološke lokalitete iz perioda neolita. Dio tima u Hercegovini je i banjalučanka Ivana Pandžić, kustos arheolog Muzeja RS, koja nam je poslala fotografije sa terena.

-Ove fotografije su od danas lokalitet Hateljska pećina istraživan 80ih godina i od tada zaboravljena. Jedva smo ju našli, nalazi se u mjestu Hatelji kod Berkovica na 985m nadmorske visine a materijal koji je nađen ranije datira još iz perioda neolita ili mlađeg kamenog doba. U jednom od prethodnih projekata utvrdili smo da je iz kraj šestog milenijuma p.n.e. Zato nam je bilo bitno da nađemo i obiđemo lokalitet, uvidimo stanje očuvanosti stratigrafskih slojeva, te mogućnost novih revizionih iskopavanja. I sada smo pronašli ulomke keramike i ostatke živitinjskih kostiju koje tek treba da analiziramo, rekla je Ivana za portal blmojgrad.

Arheolozi na terenu procjenjuju stanje očuvanosti arheoloških depozita, zatim prikupljaju materijalne kulture sa površine, te vrše vizuelni pregled prirodnih stratigrafskih profila. Planirano je i ispitivanje neposredne okoline svakog lokaliteta i njeno rekognosciranje, te utvrđivanje drugih do sada neregistrovanih pećina ili skloništa u potkapinama i/ili staništa na otvorenom, kao i bilo kojih drugih pokazatelja prošlosti ljudskog naseljavanja ovog područja (npr. materijalne kulture, arhitektonskih ostataka i sl.). Svi arheološki lokaliteti biće dokumentovani uz pomoć standardnih procedura, a materijal će biti opran i adekvatno spakovan prije njegovog deponovanja u Muzeju Hercegivne u Trebinju.

Arheolozi na terenu ostaje do srijede kada završavaju  aktivnosti za ovu godinu u sklopu ovog međunarodnog projekta.

Kao i tokom prethodnih godina, tim koji radi na istraživanju formiran je u saradnji predstavnika Velike Britanije i institucija Republike Srpske (Muzej RS, Republički zavod za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, Muzej Hercegovine iz Trebinja). Sredstva za istraživanje, provođenje mjera zaštite nalaza, kao i opreme, obezbjedio je Arheološki institut Univerzitetskog koledža Londona iz Velike Britanije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: