Rusi grade vojnu bazu u Mahovljanima?

Rusija hoće da izgradi svoju vojnu bazu u Republici Srpskoj, konkretno u Mahovljanima, mjestu udaljenom od Banjaluke 23 kilometra, gdje se nalazi međunarodni aerodrom. S tog položaja, Moskva bi mogla kontrolisati ogroman dio Evrope, posebno Jadransko more. Naime, pojedini inostrani mediji u proteklih nekoliko dana skreću pažnju na ozbiljna upozorenja koja dolaze iz NATO-a o ruskim planovima akcentirajući da “predsjednik Rusije Vladimir Putin hoće vojno da se ustoliči u srcu Balkana”. Upravo tu se potcrtava Bosna i Hercegovina.

Navodno, time bi Rusija osigurala kompenzaciju za ulazak Crne Gore u NATO, što joj nikako ne odgovara, ali nije uspjela to da spriječi. Takođe, to bi bio njen odgovor na veliku američku bazu Bondstil na Kosovu, koja je Moskvi trn u oku.

Krajem 2015. godine pojedini inostrani mediji saopštili su da je Milorad Dodik u Moskvi ponudio Rusima da izgrade svoju vojnu bazu u Republici Srpskoj u zamjenu za secesiju tog entiteta od BiH i punu finansijsku pomoć. Ta informacija nikada nije službeno potvrđena, ali nije ni demantovana.

 

Rusija ima  veliki centar na Balkanu – nalazi se u Nišu u Srbiji i zvanično funkcioniše kao humanitarni centar za pomoć stanovništvu u vanrednim situacijama. Za Zapad, radi se o “tajnoj ruskoj vojnoj i obavještajno bazi iz koje prati prilike na Balkanu i Evropi”.

Takođe, Zapad otvoreno zahtijeva od Srbije da zatvori centar u Nišu, a posljednjih dana Moskva traži od Beograda da riješi status te baze tako što će imati diplomatski status i što će Rusi, zaposleni u njoj, biti izuzeti od krivičnog gonjenja. Vlasti Srbije još nisu donijele odluku i očigledno je da iza svega stoji vješto smišljena obostrana igra.

Podsjećanja radi, Moskva je ozvaničila svoj plan pod kodnim imenom B 4, koji podrazumijeva da četiri zemlje Balkana, BiH, Srbija, Makedonija i Crna Gora, formiraju savez vojno neutralnih država koji bi bio pod kontrolom Rusije.

Izvor: Dnevni list

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI