Rupu u Gundulićevoj ulici izazvala “viša sila”, putevi u lošem stanju

Iznenadno urušavanje saobraćajnice u Gundulićevoj ulici, koje je iza sebe ostavilo rupu prečnika tri metra i dubine oko metar i po, uznemirilo je Banjalučane, koji se pitaju da li se tako nešto u bilo kom momentu može dogoditi bilo gdje u gradu.
Sve se dogodilo 2. jula, i to na veoma frekventnoj saobraćajnici, na kojoj svakodnevno prođe veliki broj vozila i biciklista. Na sreću, nije bilo povrijeđenih.

Prvo je primjećeno veliko ulegnuće koje se u večernjim časovima pretvorilo u veliku rupu. Problem je na vrijeme primjećen, nadležni su reagovali i postavili upozorenja, a popravke još traju.

– S obzirom na to da svaki dan tim putem idem na posao, znam napamet gdje je koja rupa i izbjegavam ih. To jutro uopšte nisam vidjela da je asfalt toliku ulegao pa sam samo prošla i toliko upala u tu rupu da sam mislila da mi je sigurno nešto otpalo s auta. Tek kada sam prošla shvatila sam da je to novo ulegnuće, koje dan prije toga uopšte nije postojalo – ispričala je Milanka V.

Kaže da se šokirala kada je par sati nakon toga na društvenim mrežama vidjela fotografije ogromne rupe na putu.

– Strašno je kako je rupa brzo nastala i kako je brzo asfalt propao. Dobro je samo da niko nije stradao, jer tamo prolazi mnogo ljudi i niko ne očekuje toliku provaliju – rekla je ova građanka.

Zadatak za popravak oštećenja dobilo je preduzeće “Vodovod”, jer je utvrđeno da je urušavanje nastalo zbog oštećenja kanalizacioni cijevi. Da je u pitanju veliki posao potvrđuje i činjenica da ekipe na terenu još nisu sanirale štetu.
U gradskom “Vodovodu” su rekli da će oštećenje biti sanirano u što kraćem roku, ali nisu mogli precizirati kada će to tačno biti.

Kazali su da je istog dana kada je došlo do propadanja asfalta lokacija u Gundulićevoj ulici na propisan način obilježena.

– Pretpostavka je da je došlo do urušavanja kanalizacije koja prolazi na tom pravcu. Sljedećeg dana se pristupilo otkopavanju i utvrđivanju uzroka. Pokazalo se da je pretpostavka bila tačna, odnosno da se kanalizaciona cijev urušila, što je za sobom povuklo i gornji sloj saobraćajnice. Naime, ovim pravcem prolazi kanalizaciona cijev jajastog oblika dimenzija 700/1050, koja je izgrađena prije 40 godina. Postoji mogućnost da je došlo do trenutnog loma, pošto ništa nije ukazivalo da će se urušiti. Kolektor je čišćen i ništa nije ukazivalo na oštećenje na ovom dijelu – kazali su u “Vodovodu”.
Naglasili su da je svih 400 kilometara kanalizacione mreže kojom upravlja “Vodovod” snimljena kamerom i uneseno u geografski informacioni sistem GIS.

– Sanirana su sva kritična mjesta koja su utvrđena prilikom snimanja – naveli su u “Vodovodu”.

Napomenuli su da “Vodovod” upravlja i održava fekalnu i mješovitu kanalizacionu mrežu.

– U okviru održavanja kanalizacione mreže svake godine se pravi plan sistematskog čišćenja i snimanja stanja kanalizacionih cijevi. Svi uočeni problemi na kanalizacionoj mreži se saniraju, a tamo gdje je to neophodno, kraće dionice se i mijenjaju. Do sada nismo imali ovakvih problema, odnosno da dođe do propadanja dijela kanalizacione cijevi. Ukoliko se ponovi, u najkraćem mogućem roku biće sanirani – kazali su u “Vodovodu”.

Viša sila
U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su rekli da su oni u ovom slučaju uradili svoj dio posla, odnosno da su obezbijedili saobraćajnicu postavljanjem signalizacije.

– Preduzeće “Vodovod” otklanja kvar, nakon toga saniraće i saobraćajnicu – rekli su u ovom Odjeljenju.

Kazali su da ne postoji mogućnost da se slični slučajevi ranije uoče već da je u pitanju “viša sila”.

Naveli su da bi samo u preduzeću “Vodovod” mogli znati da li u gradu postoje kritične lokacije na kojima bi se nešto slično moglo dogoditi zbog starih instalacija.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: