“Rupa”, “Otvoreni bazen”, Trg ? Buduća “pravila igre”? Ura, Ura, Ura!

Takozvana Rupa u centru grada- trenutno zapuštena građevinska parcela, na sva zvona najavljivanog tržnog centra- Siti mola, postala je  idealno mjesto za parking i Centralni spomenik palim borcima.

Ura, Ura, Ura

Ko je bio pozvaniji da građanima saopšti da će umejsto „najboljeg“ Siti mola, da dobiju parking i spomenik i to još prije četiri mjeseca, do Igora Radojičića gradonačelnika Banjaluke.

Ura, Ura, Ura

Koliko je tuđa zemlja i tuđi projekat idealan baš za spomenik palim borcima najbolje zna, a ko drugi do vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević. Vršilac dužnosti za Euroblic je izjavio, kako je već urađen  prijedlog urbanističkog rješenja trga sa Centralnim spomen obilježjem borcima poginulim u proteklom ratu.

Ura, Ura, Ura

Slobodan Stanarević, nekadašnji direktor Instituta za građevinarstvo Banjaluka, na korak je da postane načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Banjaluka.

Ura, Ura, Ura

Hejteri bi rekli, “sa Stanarevićem na čelu Odjeljenja za prostorno uređenje, privatnici će napokon javno obznaniti da vladaju gradom Banjaluka”. Bivši direktor Instituta za građevinarstvo koji je morao, s obzirom gdje je radio, biti upućen u rušenje spomenika kulture u centru Banjaluke, Radija Banjaluke, već određuje, ko, gdje, kada, kako, zašto smije da gradi u Banjaluci, naravno sve po slovu zakona!

Ura, Ura, Ura

Tako Stanarević na tuđoj investiciji, parama građana Banjaluke, već planira gradnju  Trga sa spomenikom borcima, koji kako reče,  “povezuje priču moderne Banjaluke, pravoslavlja i Bana Milosavljevića. S obzirom na Vrbas, planirani su vodeni sadržaji, fontana, te šetalište. Površina neće biti prazna, već su predviđeni i objekti rubom parcele. Urbanističko rješenje ide na konkurs, gdje će se preciznije definisati način gradnje, da li će biti u skladu sa izgledom Gospodske ulice ili drugačije” – precizirao je za Euroblic v.d. načelnika odjeljenja Slobodan Stanarević.

Ura, Ura, Ura

Poput pravog vizionara, vršilac dužnosti Stanarević kaže da su se u Gradskoj upravi usaglasili kako žele da izgleda trg, te da nakon još dogovora sa gradonačelnikom, preostaje da Grad pregovara sa vlasnikom parcele u centru.

Ura, Ura, Ura

Stanarević je pokazao šta je to pravi patriota i kako se upravlja zemljom i novcem građana Banjaluke . Čovjek ne pita za cijenu, planira, dogovara.

Ura, Ura, Ura

Kolike su patriote  znaju i u Gradskoj boračkoj organizaciji. Podržavaju namjere da se konačno sagradi Centralno spomen obilježje borcima sa područja grada, jer je poručuju u Euroblicu,  izgradnja Spomenika poginulim vojnicima RS, u saradnji sa resornim ministarstvom neizvjesna.

Ura, Ura, Ura

Još se “samo” čeka izmjena regulacionog plana užeg centra grada. To je bar lako. Samo za potrebe, kako je kasnije utvđeno nepraktičnog Siti mola,  građevinski, gradski i svi drugi stručnjaci mijenjli su regulacioni plan dva puta za šest mjeseci. Dva puta su “stručnjaci” u Banjaluci, stavili potpis na regulacioni plan za izgradnju “Siti mola”. Banjalučki stručnjaci, opet potpomognuti interesom privatnika, uz potpunu podršku Uprave grada Banjaluka, sagradili su RUPU koju sada planiraju da zatrpaju novcem građana Banjaluke.

Ura, Ura, Ura

Investitori Siti mola, za Euroblic kažu da im je namjera da završe gradnju podzemnih garaža, na mjestu planiranog Siti mola ili današnje “Rupe”,  što bi trebalo da košta oko dvadeset miliona maraka.

Ura, Ura, Ura

Hvala investitorima što su objavili svoje planove, parking, 20 miliona maraka.

Ura Ura Ura

Koliko će rupa koštati građane Banjaluke, pitanje je za Igor Radojičića ili možda čak Slobodana Stanarevića jer ipak je on čovjek od struke.

Ura, Ura, Ura

Gradonačelnik Banjaluke u predizbornoj kampanji potencirao je na imenovanju “Gradskog arhitekte”. Način na koji je do sada donosio odluke, bar kada je u pitanju “Rupa”, govori da je ulogu tog arhitekte, bar prema medijskim natpisima, preuzeo sam gradonačelnik. Čovjek nije iz te struke, ali se nameće pitanje, da li će da privatniku Grad plati milione maraka za nešto što nije napravljeno, a sada najviše liči na otvoreni bazen?

Ura, Ura, Ura

“Najglasnji” u čitavoj priči su banjalučki arhitekti i profesori sa fakulteta za građevinarstvo, odnonsno arhitekturu. Još “glasniji” su u Udruženju arhitekata! “Perjanice banjalučke arhitekture”, profesori, magistri, asistenti i studenti pripremaju Dane Arhitekture  u Banjaluci. Čovjek bi rekao da se Dani arhitekture održavaju svaki dan, već 15 godina, ali samo u glavama naših “proslavljenih” arhitekata i građevinaca na državnim ili opštinskim jaslama!

Ura, Ura, Ura,

Sutra vanredna press konferencija, prvi ljudi grada informišu građane, šta kupuju, od koga, po kojoj cijeni? Ko je platio i kome novi urbanistički projekta za Trg umjesto Siti Mola, i po čijem nalogu. …?

URA, URA, URA

Da se razumijemo, svaki uspjeh želim organizatorima i predavačima na predstojećim Danima arhitekture u Banjaluci!

www.daniarhitekture.com/  

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: