Rod šljive najavljuje pune tegle pekmeza i burad rakije

Ljubitelji rakije i pekmeza od šljiva na jesen će zasititi svoja nepca jer je šljiva izdašno rodila, prinosi su rekordni širom Srpske, a mnogi proizvođači muku muče sa stablima koja se pod težinom roda slamaju.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da su klimatske i meteorološke prilike ove godine izuzetno išle naruku proizvođačima, što se nije desilo posljednjih deset godina, pa je sve voće rodilo i prerodilo.

– Najviše je rodila šljiva i slobodno mogu reći da je ovogodišnji rod dovoljan za dvije godine. Dobrim prinosima šljive se smatra oko 20 do 25 tona po hektaru, a ove godine imamo voćare koji su na svojim plantažama proizveli više od 40 tona po hektaru – rekao je Dojčinović.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja voćara RS Darko Milošević pod šljivom ima oko četiri hektara, a stabla u njegovim šljivicima ostvarila su maksimalne prinose.

– Imaću više od 40 tona po hektaru, ali prekomjeran rod mi zadaje glavobolju jer dolazi do lomljenja grana – kaže Milošević i dodaje da zbog ogromnog roda u cijelom regionu izvoz šljive ide otežano, a ni plasman na lokalnom tržištu nije zadovoljavajući.

– Samo na području Ugljevika ove godine prinosi šljive će biti između 5.000 i 6.000 tona, a naše tržište je malo, pa je problem šta s tolikim voćem. Zbog nešto lošijeg kvaliteta teže izvozimo, a i Evropska unija je uvela prelevmane, što nas dodatno koči – rekao je on.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je u strukturi voćarske proizvodnje u Srpskoj šljiva najzastupljenija vrsta, te da se očekuje i najveći rod, odnosno najveći obim proizvodnje.

– Procijenjeni obim proizvodnje voća u ovoj godini je oko 331.000 tona, a samo šljive bi trebalo biti oko 181.300 tona. Očekivana vrijednost proizvodnje je oko 200 miliona KM, a šljiva bi trebalo da donese 72,54 miliona maraka – rekli su u resornom ministarstvu.

S ciljem širenja proizvodnje i boljih prinosa, u Ministarstvu poljoprivrede ističu da kroz novčane podsticaje stimulišu i proizvođače šljive.

– Podrška tekućoj proizvodnji za voćare ogleda se kroz regresirano dizel-gorivo i premiju za proizvedeno i prodato voće koja iznosi 0,12 KM po kilogramu, a uslov je da posjeduju zasad šljive na najmanje jednom hektaru, te da proizvedu najmanje pet tona – rekli su u resornom ministarstvu.

Kapitalne investicije

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da proizvođačima pružaju podršku i za kapitalne investicije, kroz koje dobijaju podsticajna sredstva za podizanje višegodišnjih zasada, navodnjavanje, ali i za nabavku poljoprivredne mehanizacije, preradu voća i slično.

– Kroz sistemske mjere podrške sufinansiramo premije osiguranja primarne poljoprivredne proizvodnje, a tu je i podrška analizi kontrole plodnosti zemljišta – rekli su u resornom ministarstvu.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI