Rezultati i napredak u radu Filozofskog fakulteta u protekloj školskoj godini

Filozofski fakultet je pred kraj kalendarske godine sumirao glavne rezultate u 2020. godini. Rad je bio zasnovan na detaljnom planu koji je podrazumjevao deset ciljeva i preko 160 različitih vrsta aktivnosti koje su trebale da naprave pomak ka ostvarenju dugoročne vizije da fakultet bude: „podsticajan i prijatan obrazovni ambijent kojeg karakterišu inovativni i funkcionalni studijski programi, kreativno i podržavajuće osoblje, zanimljivi vannastavni sadržaji te pozitivan imidž u zajednici.“

U kontekstu unapređenja nastavnog procesa, koji je i naš glavni cilj, održano je nekoliko obuka za unapređenje vještina i znanja nastavnog osoblja, osnovan je Centar za cjeloživotno učenje koji će u budućnosti biti glavni resursni centar za obuke nastavnog osoblja na svim obrazovnim nivoima, a započeta je i reforma nastavnih kurikuluma na pet studijskih programa. Dok je epidemiološka situacija dozvoljavala, nastavna iskustva osoblja i studenata su obogaćivana kroz međunarodne razmjene sa univerzitetima iz Njemačke, Španije, Grčke, Slovenije itd.

Dekan prof. dr Srđan Dušanić

U okviru naučne i izdavačke djelatnosti pokrenut je novi časopis „Sineza“ i objavljena su dva broja istog, nastavljeno je publikovanje studentskog časopisa „Noema“, 21. put je organizovan naučni skup Banjalučki novembarski susreti, održano je nekoliko predavanja o kategorizaciji naučnih časopisa, a nastavljen je i intenzivan rad Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju. Publikovano je 15 novih knjiga nastavnog osoblja Filozofskog fakulteta, te napisano oko 20-ak naučno-istraživačkih projekata prema različitim donatorima od čega je polovina odobrena.
U želji da što kvalitetnije ispunimo vrijeme naših studenata i nastavnog osoblja, organizovali smo dodatne vannastavne i aktivnosti u zajednici. U sklopu toga uključili smo i bivše studente koji djeluju kroz novoosnovani Alumni centar Filozofskog fakulteta. Pokrenuli smo manifestaciju „Srijedom na Filozofskom“ u okviru koje je održan veliki broj dodatnih predavanja, obuka za osoblje, promocija knjiga, studentskih kvizova znanja itd. Osnovana je tzv. „Prosocijalna brigada Filozofskog fakulteta“, koja ima za cilj organizaciju humanitarnih, socijalnih i rekreativnih aktivnosti unutar Fakulteta i u zajednici. Organizovali smo za godinu dana četiri humanitarne akcije.
Nastojali smo da enterijer fakulteta bude maksimalno prilagođen ukusu i potrebama studenata. Fakultet je obogaćen novim namještajem u hodnicima, te nekim kancelarijama i učionicama. Kompletan prostor je renoviran i osvježen, ukrašen sa 10 murala, kreativnim skulpturama i dekorativnim tapetama, hodnici su pretvoreni u izložbeni prostor u kojem se čuje i ambijentalna muzika, čitaonica je pretvorena u topli rustični prostor za učenje. Unaprijedili smo tehničku opremljenost, u računarskom centru je instalirano 18 novih računara, u kancelarijama takođe, a osnažen je i bežični internet

Sve ove aktivnosti su praćene i pojačanom promocijom fakulteta. Predstavili smo fakultet u 30-ak srednjih škola, redizajniran je sajt, otvoreni su nalozi na društvenim mrežama, kreiran je i odštampan paket promotivnog materijala (četiri različita letka itd.), pokrenut je tromjesečni info bilten, snimljen je dokumentarni film, te 20-ak videa od alumnista fakulteta.

Fakultet je kao veliki mozaik te uspjeh u radu zavisi od mnogo faktora. Najvažniji su svakako nastava i nauka, ali mora se voditi računa i o prostornom ambijentu, dodatnim aktivnostima, promociji itd. Bez toga, fakultet bi bio sterilna sredina. Mi nastojimo da svakim danom unaprijedimo neki od tih važnih faktora, jer želimo da Filozofski fakultet bude na ponos i studentima i zaposlenim, da bude prilagođen potrebama mladih, te da ima autentičan oreol i enregiju po kojoj će biti prepoznat i u zajednici!

Tekst pripremio

Prof. dr Srđan Dušanić,

dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI