Režiser Branko Lazić ruku pod ruku sa svjetskim filmadžijama

Banjalučki režiser Branko Lazić, jedan je od 70 svjetskih filmadžija čiji su snimci uvršteni u dokumentarni film “Slatko od Ništa” posljednjeg ostvarenja kultnog srpskog režisera Borisa Mitića.

Mitićevi dokumentarci do sada su osvojili brojne međunarodne nagrade, a narator u ovom neobičnom ostvarenju je legendarni rok pjevač Igi Pop, koji predstavlja glas Ničega. U film su uvršteni video radovi 70 snimatelja i režisera iz cijelog svijeta, koji su Mitiću poslali svoju vizuelnu predstavu o Ničemu, a Lazić tvorac poznatih dokumentaraca “Biti ili ne Ivan Hiti” i “Jadranka” rekao je da je ponosan na činjenicu da su neki njegovi kadrovi završili u filmu u kojem je narator Igi Pop.

-Snimao sam razne stvari koje su me asocirale na temu i slao ih tokom par godina koliko je film rađen. Uništenu rodnu kuću Gavrila Prinipa u Grahovu, koridu na Zmijanju, snimke poplavljene biblioteke u Doboju koje sam snimio 2014. godine. U pitanju je nadrealan prizor kada radnici i bibliotekari u kolicima izbacuju uništene knjige iz devastirane biblioteke. Nekako mu se ta scena uklapala u cijelu poetiku i naraciju filma- kaže Lazić.

Mitić, reditelj kultnih ostvarenja, poput “Dirty Diana” i “Doviđenja, kako ste”, kaže da se ne sjeća tačno kada je i kako dobio ideju da snimi film o Ničemu, ali da je do toga vjerovatno došlo iz retoričke provokacije ili sarkastičnog komentara na račun industrije dokumentarnog filma ili stanja svijeta uopšte.

-Svi rade filmove o nečemu, a ja ću vala baš o Ništa, i to od pozitivnoj strani Ničega. No, vrlo brzo se ispostavilo da je Ništa zapravo jedna potpuno legitimna, važna, ja kažem osljednja i prva, a možda i najsuštinskija tema svjetske dokumentaristike”-rekao je  Mitić.

Film “Slatko od ništa” (In Praise of Nothing) prikazan je na brojnim svjetskim festivalima, gdje je pobrao sjajne kritike, a ovih dana ga očekuje premijera na beogradskom Beldocsu.

Izvor: Mondo

 

Banjalučki filmpanker, Branko Lazić

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: