Renato Rakić/Dragašev duh živi i živjeće u Banjaluci

Školu crtanja i slikanja Dragaš,  oformio je jos 1990 godine akademski vajar Slobodan Dragaš. Kao vid nedostatka u obrazovnom programu Slobodan je pokrenuo niz radionica iz oblasti Likovne umjetnosti. Slikanje, vajanje, crtanje,fotografija,grnčarija bile su  sastavni dio programa. Program je obuhvatao i pripreme za upis na fakultet, na arhitekturu, slikarstvo i grafički dizajn.

Poslednjih 11 godina taj program sam kao i atelje naslijedio i nastavio sa radom. Kao mr iz oblasti umjetnosti, nisam mogao da se zaposlim u struci poslednjih 10 godina tako da je iz jedne vrste problema ova škola postala i preokupacija i prioritetni posao. Mladi talenti nemaju dovoljno prostora u školama a često uslijed lošeg sistema imaju i nepotpun tj loš nastavni kadar. Ovaj period odrastanja veoma je bitno usmjeriti na pravi način. Pored metodike, psihologije, pedagogije morate imati i talent i ljubav prema djeci. To je savršen recept za uspjeh.

 Poslednjih 10 godina uspješno sam pripremio i upisao preko 450 mladih na fakultete iz ove oblasti. Za jedan mali atelje ovo je ogroman rezultat ali i pokazatelj koliko BL posjeduje mladih talenata. U okviru ateljea održavaju se radionice stripa, grnčarije, koncerti kao i književne večeri. Cilj je očuvanje kako imena našeg umjetnika tako i dostupnost mladim likovnjacima.

Ove godine završili smo i Monografiju Slobodana Dragaša. Njegovo ime treba da živi jer smo skloni amneziji kada je u pitanju talent poput njega. Pored programa za crtanje, djeca subotom posjećuju galerijske prostore, a u saradnji sa muzejima često radimo na zajedničkim projektima.

Renato Rakić

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: