Različite stope PDV-a u BiH?

Ovih dana smo svjedoci priče o promjeni stope PDV-a gdje ćemo vidjeti da li imamo snage mjenjati nešto što nam je nametnula Evropska unija.

Bosna i Hercegovina je jedna od tri zemlje Evrope koje imaju fiksnu stopu PDV-a, te podržavam gospodina Tegeltiju da se uvede više stopa. Smatram da treba da prepišemo iz zemalja EU gdje su manje stope PDV-a na hranu, lijekove, bebi opremu, a više stope na luksuz iz kojih treba da se puni budžet BiH.
Pitanje je da li će EU to dozvoliti jer nam sva luksuzna roba dolazi otuda, te je njima bitno naše tržište.


Pokušaj izmjene stope PDV-a će biti test gdje ćemo vidjeti da li je BiH suverena država, a ja mislim da nije jer se u Centralnoj banci BiH nalaze stranci, a i naši domaći sateliti tih stranaca su već zabrinuti da li će time biti zloupotreba.
Ja podržavam da se poveća stopa PDV-a na luksuz, a da najniža stopa bude na hranu, lijekove, dječiju opremu.
Takođe, mi smo jedina zemlja u Evropi koja plaća PDV na sva ortopedska pomagala, od proteze za nogu ili ruku invalidnim licima pa do roho jastučeta. Svugdje u svijetu su ortopedska pomagala oslobođena plaćanja PDV-a, te molim gospodina Tegeltiju da ima u vidu da se i kod nas potpuno ukine PDV na ovakve stvari. Time bismo mnogo pomogli invalidnim licima jer bi povoljnije mogli kupiti pomagala, a time bi motivisali i druge da im pomognu.
Živi bili pa vidjeli šta će se iz ovoga izroditi. Dosta je bilo da se sve lako uvozi u BiH, a kod izvoza je milion barijera. Krajnje je vrijeme da neko kaže NJET Evropskoj uniji.

Marinko Umičević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI