Raspisan javni poziv za sufinansiranje vantjelesne oplodnje

Raspisan je Javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje, a prijave su otvorene do 01. jula 2024. godine.

I ovogodišnji konkurs biće otvoren 90 dana, s obzirom na to da je opredijeljenost Grada Banje Luke da podrži veći broj parova u sticanju potomstva.

Ovo je treća godina zaredom da konkurs traje duže, a osim dužeg roka za prijave – novim Pravilnikom takođe je povećana i starosna granica za žene, pa tako pravo na prijavu imaju žene do 45 godina za razliku od prethodnog Pravilnika kojim su bile obuhvaćene žene do 42 godine starosti, u momentu podnošenja prijave na konkurs.

Takođe, novina u ovom Pravilniku je i da žena primalac reproduktivnih tkiva i/ ili ćelija i embriona u heterolognoj vantjelesnoj oplodnji može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć bez obzira na broj obavljenih postupaka vantjelesne oplodnje/BMPO na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Budžetom Grada Banja Luka za 2024. godinu za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje planirana su sredstva u iznosu od 150.000 KM.

Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen bračnim parovima za sufinansiranje postupka vantjelesne oplodnje iznosi 4.000 KM.

Zahtjeve koji pristignu po konkursu razmatraće Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banja Luka-pojedinci, u skladu s Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banja Luka-pojedinci.

U 2023. godini Grad Banja Luka je po konkursu zaprimio ukupno 40 zahtjeva za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje, od čega je podržao 35 zahtjeva koji su ispunjavali uslove propisane navedenim Pravilnikom, a iz budžeta Grada u 2023. godini za ove namjene izdvojena su sredstva u iznosu od 140.000 KM.

Od 35 odobrenih i pozitivno rješenih zahtjeva, osam zahtjeva se odnosilo na lica koja žele proširenje potomstva, a koje Grad na ovaj način podržava od 2018. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI