Rajko Pušić, duže od pola vijeka

Najpoznatiji banjalučki karikaturista Rajko Pušić u Sportskoj dvorani “Borik” uz mnogobrojne prijatelje i javne ličnosti otvorivši izložbu “55 prijatelja za 55 godina” proslavio je jubilej – 55 godina od objavljivanja prve karikature u beogradskom “Ježu”. Na simboličan način sa 55 pažljivo odabranih radova Pušić je obilježio, više od pola vijeka stvaranja.

O liku i djelu autora čuvenih knjiga “Banjaličani u karikaturi” i “Sport u karikaturi” pričali su njegovi prijatelji i poznanici: Željko Tica, novinar, Manojla Zrnić, direktor JUSC “Borik”, Dragan Danelišen, rektor Univerziteta “Aperion”, Nebojša Kuštrinović, novinar i meteorolog, Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema”, i Darko Grabovac, urednik “Glasa Srpske”.

Rajko Pušić još u djetinjstvu, gajio je ljubav prema crtanim romanima. Divio se vještini kojom je autor crtao junake, pa je odlučio da u humorističkom časopisu “Jež”, koji je redovno čitao, davne 1962. godine pošalje dvije karikature. U jednom od narednih brojeva izašlo je njegovo prvo djelo i to prije 55 godina. Na početku karijere radio je karikature za ‘Krajiške novine’, a kasnije u banjalučkom “Glasu”. Imao je stalnu rubriku u humorističkom podlistu “Babo iz Bezistana” i “Banjaluka”. Pušićeve karikature su objavljivane i u sarajevskim listovima “Oslobođenje” i “Naši dani”, ali i na svim televizijama koje su emitovale program iz Banjaluke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI