Radionica za mlade pijaniste Viva la musica u Banskom dvoru

U Vijećnici Banskog dvora 5. i 6. februar 2022. godine, održaće se četvrtu godinu zaredom, majstorska radionica za mlade pijaniste osnovnih i srednjih muzičkih škola pod nazivom VIVA LA MUSICA. Radionicu će kao i do sada voditi banjalučka pijanistkinja i muzički pedagog Jasna Đurović. Cilj radionice je omogućiti mladim pijanistima razvoj tehnike i interpretacije, te ukazati na načine vježbanja koji daju bolje rezultate.

Privilegiju da učestvuju u ovoj besplatnoj radionici dobilo je dvadeset polaznika.

Završni koncert i dodjela diploma biće održan u nedjelju 6. februara u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a na konceru će nastupiti najtalentovaniji i najuspješniji polaznici.

Jasna Đurović, pijanista i profesor klavira

Jasna Đurović je rođena u Banjoj Luci, gdje završava osnovno muzičko obrazovanje u klasi prof. Branke Kuzmanović, a srednju muzičku školu u Zemunu u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, u klasi prof.Tanje Jablanović. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci 2002.godine u klasi prof. Nevene Popović. Bila je stipendista Fonda „Petar Kočić“ koji se dodijeljujue studentima sa najvišim prosjekom ocjena. Nastupala je kao solista i u kamernim sastavima u toku studija.
Održala je solistički koncert u Narodnom pozorištu Republike Srpske (2002. godine), koncert klavirskog dua sa koleginicom Dijanom Zrnić u Vijećnici Banskog dvora 1999.godine, a godine 2021. godine klavirski duo THE WOLVES kojeg čine Jasna Đurović i Borko Milojković iz Beograda održao je cjelovečernji koncert u Banskom dvoru – Kulturnom centru. U toku studija snimala je djela Edvarda Griga i Sergeja Rahmanjinova za potrebe Radio televizije Republike Srpske. Polufinalista je međunarodnog pijanističkog konkursa Grand Korceteum u Atini 2000. godine u disciplini klavirski duo. Ipak, najveće afinitete pokazuje za klavirsku pedagogiju o čemu svjedoče mnogobrojni uspjesi njenih učenika,kako u zemlji,tako i u inostranstvu.
Bila je i član žirija na mnogim takmičenjima u Šapcu, Beogradu, Kragujevcu, Smederevu, Bijeljini, Banjoj Luci, Prijedoru, Istočnom Sarajevu i Brčkom. Njeni učenici su nagrađivani od strane matične skole „Vlado Milošević“ kao najuspješniji.
Usavršavala se na mnogobrojnim majstorskim kursevima kod eminentnih klavirskih pedagoga i pijanista kao što su Nevena Popović, Aleksandar Serdar, Nataša Veljković, Maria Nemcova,Vladimir Milošević, Arbo Valdma. Radila je i kao demonstrator korepetitor na Akademiji umjetnosti na odsjeku za dramsku umjetnost. Sarađivala je i sa Narodnim pozorištem Republike Srpske u radu na predstavi „Kako zasmejati gospodara“ u režiji Kokana Mladenovića, gdje je imala ulogu muzičara čija se muzika prožimala kroz cijelu predstavu.
Suosnivač je i idejni nosilac prvog pijanističkog takmičenja u BiH, “Banjalučkog bijenala“. Održala je majstorski pijanistički kurs za učenike osnovne škole „Markos Portugal“ u Doboju 2006. godine kao i muzičku radionicu VIVA LA MUSICA za učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola 2019. i 2020. godine koju je podržao Banski dvor -Kulturni centar. Iza sebe ima 26 godina radnog iskustva u klavirskoj pedagogiji.
Sarađuje sa beogradskim pijanistom Borkom Milojkovićem sa kojim je osnovala klavirski duo THE WOLVES. Vratila se na muzičku scenu solističkim nastupom na koncertu profesora muzičke škole „Vlado Milošević„ u decembru 2020. godine. Nastupila je i kao gost na koncertu pijaniste Borka Milojkovića u Beogradu u Artget galeriji Kulturnog centra Beograd gdje sa njim nastupila u klavirskom duu.
Cilj njenog djelovanja je njegovanje i usmjeravanje mladih talenata i perspektivnih mladih umjetnika da se bave umjetničkom muzikom i da čuvaju njene tradicionalne vrijednosti kroz javne nastupe, koncerte, pijanistička tamičenja. U posljednje vrijeme je aktivna i na polju koncertne djelatnosti. Trenutno je zaposlena u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ kao profesor klavira.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI