Radionica komunikacijskih vještina u Muzeju RS

Dvojezična “Radionica komunikacijskih vještina: slušanje” održana je u subotu, 25. jula 2020. u Muzeju Republike Srpske. Radionicu je za grupu djece uzrasta od 9 do 12 godina, priredila Ana Brataševec, stručni saradnik za komunikacije i promociju Muzeja Republike Srpske, muzejski pedagog. Nakon radionice djeca su obišla i Stalnu postavku Muzeja te izložbu “Povratak u svijet iluzije”.

“Radionica je bila prilika da učesnici shvate važnost “pomnog slušanja” odnosno slušanja pune svijesti (eng. mindfulness), kako bi lakše primila k znanju informacije koje im se izlože. Tokom osluškivanja i prepoznavanja zvukova iz prirode i svijeta životinja, te njihovog imenovanja na srpskom i engleskom jeziku, učesnici su uočili sopstveni nivo koncentracije te jednak način usmjeravanja pažnje primijenili tokom drugog dijela radionice kada su se upoznala sa tehnikom prepoznavanja vlasitih doživljaja komunikacije sa vršnjacima.

Savladavanje vještine komunikacije u malim grupama je izuzetno važan faktor u odrastanju, jer djeca upravo s vršnjacima primjenjuju vrijednosti tolerancije i poštovanja tuđeg i drugačijeg mišljenja.” – izjavila je Ana Brataševec. “Bilingvalna radionica predstavlja segment programa “E:komunikacije” koji se tokom pandemije i nastave na daljinu, pokazao kao izvrsna dodatna aktivnost za djecu svih uzrasta.”

 

Autor ovog dvojezičnog edukativnog programa E:NA (Educatioon, nature, art) je Nataša Požgaj, a program je baziran na principima integrativne nastave.
Učesnici radionice su tokom obilaska Stalne postavke Muzeja RS igrali igre prepoznavanja predmeta iz različitih istorijskih perioda, a u postavci popularne izložbe “Povratak u svijet iluzije” stekli nova saznanja o vizuelnim varkama i naučnim principima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: