Putnici najviše ispaštaju, a evo i zašto!

Poštovana redakcijo portala BLMojGrad, ovim putem Vam se obraća mala grupa građana koja za cilj ima podizanje svijesti i angažmana kod građana u vezi problema sa kojima se svakodnevno susreću. 

Na brojne dopise, zahtjeve i molbe koji se tiču poboljšanja kvaliteta GP niko od nadležnih ne odgovara već dvije godine, izgleda da u GU imaju sluha samo za prevoznike koji obavljaju usluge gradskog prevoza i u zadnjem periodu se uvijek izlazilo u susret isključivo njima. Iako GP nije najbolje funkcionisao ni prije 2020. godine, glavni problemi su počeli sa pandemijom COVID-19 odnosno sa uvođenjem redukovanog režima vožnje. Tu situaciju sa pandemijom je iskoristila većina prevoznika na način da su dobijali brojne subvencije od strane Grada, dok su u isto vrijeme redukovali polaske na svim linijama.

Sada u 2022. godini prevoznici i dalje dobijaju subvencije, najavljeno je i poskupljenje karata, a sa druge strane građani imaju najlošiji gradski prevoz u istoriji ovog grada. Većina prevoznika i dalje vozi po redukovanom režimu vožnje, ne rade ništa na poboljšanju kvaliteta, sve to pravdaju manjim brojem putnika i uslovima pod kojim posluju. Niko od tih prevoznika ne razmišlja na pragmatičan način, oni cijelu situaciju posmatraju kratkoročno jer ih interesuje prihod u datom momentu, da razmišljaju dugoročno, oni bi bili spremni da pretrpe gubitke u određenom periodu i poboljšali bi kvalitet usluga, na taj način bi vratili stare i dobili nove korisnike.

Dovoljno je pogledati statističke podatke koje objavljuje Republički zavod za statistiku – Bilteni – Saobraćaj i veze, iz podataka se vidi da je nakon svakog poskupljenja cijena karata u GP uslijedio pad broja putnika. Takođe, primjer toga koliko je oslabio GP je linija 10. Prije 10 godina na toj liniji je vozio zglobni autobus, a sada je vozi minibus.

Linija 13 je išla na 15min gotovo cijeli dan, takođe zglobni, a sada na svakih 20 minuta ide solo autobus. U špicevima se rijetko vidi više od jedne osobe u autu, otprilike u svakom 30-om autu se vozi par putnika.

Gužve u saobraćaju, zagađen vazduh, sve se dešava jer građani ne koristi GP, a zašto? Skup, zastario, sa slabom povezanošću određenih dijelova grada, sa redom vožnje koji ne odgovara potrebama građana itd. U nastavku ćemo navesti nekoliko ključnih pitanja:

Zašto je i dalje na snazi redukovani režim vožnje na linijama gradskog prevoza?
Primjeri su brojni, gotovo na svakoj liniji je smanjen radni takt, radnim danom u večernjim satima i tokom cijelog vikenda. Tokom vikenda se npr. vozi na svakih 1h, ranije su korisnici GP imali bolji prevoz preko praznika kada su vozila saobraćala na 30min. Prosto je van svake pameti uvoditi takav red vožnje kad se zna da i subotom rade brojne firme, fakulteti, kao i škole sporta. Samo neki od primjera: linija 19 (red vožnje u prilogu), liniija 17 stari red – novi red.

Zašto građani ne dobijaju odgovore na dopise i zahtjeve koji su upućeni Odjeljenju za saobraćaj i puteve, kabinetu gradonačelnika itd?

Zašto građani ili predstavnici MZ nisu uključeni u rješavanje problema sa gradskim prevozom?
Razgovori se odvijaju samo između prevoznika i predstavnika Grada, taj način je loš po građane jer se njihov glas ne čuje i ne uvažava. Građanima je jedino dostupna mogućnost da se žale na odluke GU i to preko Savjeta MZ i da na taj način zatraže neke promjene, a kako je i u to upletena politika, sve manje građana se odlučuje na taj korak.

Zašto se ne uradi online anketiranje građana o kvalitetu gradskog prevoza?
Ako želite, možemo Vam dostaviti prijedlog ankete kakvu je jedan naš član uputio GU u januaru ove godine.

Zašto inspekcijski organi ne provode redovan nadzor i kontrolu funkcionisanja gradskog prevoza?

Zašto ne postoji dežurna služba pri Gradskoj upravi koja bi primala prijave od strane građana, a koje se tiču problema sa funkcionisanjem gradskog prevoza (kašnjenje polazaka, propuštanje linija, kvar u autobusu itd.)?

Zašto javnosti nije dostupan ugovor koji je potpisan sa prevoznicima?

Šta je sa javnom nabavkom za Studiju javnog prevoza?
Zašto na stranici GU Banja Luka – javne nabavke nema informacija o ovoj javnoj nabavci, da li je ista poništena?

Građani uredno plaćaju mjesečne i pojedinačne karte, a usluga je od 2020. godine znatno lošija i time su mnogi građani oštećeni, te je zbog toga određeni broj građana prestao koristiti usluge gradskog prevoza. Odluke o izmjenama u funkcionisanju gradskog prevoza nisu pragmatične i donose se bez jasne strategije, na način da, u datom momentu, odgovaraju samo pojedincima.

Zbog svega navedenog Vas još jednom molimo da nam izađete u susret i pomognete da se čuje glas građana ovog grada. Iskreno se nadamo da ćemo biti u prilici da sarađujemo na još tema koje se tiču poboljšanja kvaliteta života u našem gradu.

Unaprijed zahvalni,
Banjalučka patrola

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI