Punk is not dead! ”Motherpunkers” 31.05. i 01.06. Banjaluka

Ovo je ‘dva u jedan’ priča: o obnovljenom banjalučkom rock bendu Subversion i tek pokrenutom punk zboru duhovito nazvanom ”Motherpunkers”, koji će se u Banja Luci dogoditi 31. 5. i 1. 6. 2019.

Rock grupa Subversion nastala je ranih devedesetih i odmah krenula ambiciozno, snimajući demo pjesme u banjalučkom studiju ”Plazma” i s prvim zapaženijim nastupom u klubu Stelekt u Tuzli. No, sve je prekinuo rat u BiH i kasniji sporadični pokušaji da nastave s radom nisu imali rezultata sve do 2015. godine, kada je novu ekipu okupio osnivač benda, basista i pjevač Dalibor Mrša.

”Od prvobitnog alternativnog noise benda, novi zvuk je mnogo jasnije izražen, sa žešćim i energičnijim tonovima u kojima se susreću punk, metal, noise i rock, sa jasnom namjerom da se naša muzika kreće u okvirima i formama novog punka”, o novoj inkarnaciji Subversiona kaže Mrša.

Danas su trojka, koju još čine Borko Stajčić (gitara, prateći vokal) i David Popović (bubnjevi), a pjesme zajedno rade na tekstove Dalibora Mrše.

Imaju snimljena dva broja, ”Subverzija” i ”Naši heroji”, a rade na četiri nova, ”Motika”, ”Sjećanja”, ”Vama” i ”Bajkerska”, što je jasna naznaka da Subversion ove godine planira album prvijenac.

Pored bendovskog angažmana, Dalibor Mrša je krenuo u još jednu avanturu – pokreće punk festival u Banja Luci s ambicijom da bude tradicionalan.

Uz duhovitu aluziju na fenomen ‘neustrašivih i samouvjerenih motherfuckersa’ u pop kulturi, festival je nazvan ”Motherpunkers” i u dva dana, 31. 5. i 1. 6., na bini Društveno-kulturnog centra “Incel” (prostor nezavisne društvene, kulturne i umjetničke scene) predstavlja sedam bendova.

Među njima je, naravno, Subversion BL i još dva benda iz BiH, prijedorski The Shejvers i dobojski Dick is Dead, te Kontradiktorna predispozicija – KDP iz Slavonskog Šamca, Ponte de Karla iz Šibenika, Skupljeni na brzinu –SNB iz Novog Sada i Gužva u Bajt iz Ljubljane.

Izvor: Glas

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: