Prvo izdanje filmskog festivala “Paralele” u Domu omladine

U svom prvom izdanju, filmski festival “Paralele” predstaviće nagrađivane filmove iz različitih regiona svijeta, koji “progovaraju” o aktuelnim temama sa kojima se svi posjetioci mogu poistovetiti.
Festival počinje sutra u banjalučkom Domu omladine od 18.30 časova i traje do četvrtka, a publici donosi šest dugometražnih filmova, koji su učestvovali na najznačajnim svetskim festivalima. Ovaj festival je posvećen podršci i promociji nezavisnih i inovativnih filmova, kroz međunarodnu i regionalnu selekciju autorskih filmova različitih formi i sadržaja.

Tema ovogodišnjeg festivala je “Grad” i kroz filmove će biti napravljena paralela između šest gradova na tri kontinenta.

Direktor festivala “Paralele”, mladi režiser Marko Šipka, precizira da su u fokusu festivala društveno angažovani, autorski filmovi koji brišu granice između igrane i dokumentarne forme i svojom idejom i stavom imaju snažan uticaj i kritički osvrt na sredine iz kojih dolaze.

Ipak teme kojima se ovi umjetnici bave itekako su prijemčive domaćoj publici.
Teme su nam bliske, riječ je o ljudskim pravima, o ekološkoj zagađenosti, pravima radnika sa čime svi mogu da se poistovjete, bez obzira na to ko odakle dolazi, jer sve te probleme imamo i u našem društvu. Ove godine smo se fokusirali na kvalitet, na nagrađivane filmove na svjetskim i evropskim festivalima tako da se desilo da nemamo ostvarenja iz regije, ali što ne znači da ih ubuduće neće biti. Možda će biti čak i posebna sekcija samo za filmove iz regije- precizira Šipka, magistar režije dokumentarnih filmova.

Banjaluka još žali za filmskim festivalima koji su se poslije nekog vremena ugasili, iako su imali veliku podršku publike, pa su novu manifestaciju u gradu sa odušeljenjem su dočekali mnogi ljubitelji sedme umjetnosti.

– Počinjemo skromno pa ćemo vidjeti kako će sve biti prihvaćeno od strane publike, mada ne sumnjam u to jer su i prethodni festivali u gradu bili dobro posjećeni. Nemamo pravo da odustanemo. Plan je da se iduće godine vratimo sa još više sekcija, projekcija, da imamo goste, organizujemo panel diskusije u zavisnosti od teme festivala. Naš plan je da rastemo, i mislim da ćemo u duhu kanidadature grada za Evropsku prestonicu kulture, i indicija da bi moglo doći do povećanja budžeta za kulturu, imati i podršku da to ostvarimo – zaključuje Šipka.

Društveno angažovani
– Dokumentarni filmovi su, sami po sebi, na neki način društveno angažovani, a naš cilj je da specifično idemo u tom pravcu i da uvijek predstavimo neke aktuelne teme od globalne važnosti, kao što su ljudska prava, ekologija. Primarno je i da su to autorski filmovi koji negdje koketiraju sa igranom i dokumentarnom formom i imaju specifičnu vrstu filmskog jezika i izraza – precizira Marko Šipka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: