Prvi put subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima

Kako bi svako dijete imalo mogućnost predškolskog obrazovanja, Grad će prvi put u istoriji Banje Luke subvencionisati privatne vrtiće.

Ideja gradske administracije jeste da se omogući svim roditeljima subvencija za boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama, te je u tom smislu pripremljena Odluka o utvrđivanju sufinansiranja boravka djece u privatnoj predškolskoj ustanovi na teritoriji grada Banja Luka, koja će se naći na sutrašnjoj sjednici Skupštine Grada.

-Po ovom pitanju nije rađeno ništa 20 godina, a jasno je da su djeca i roditelji koji nemaju priliku da se upišu u javnu predškolsku ustanovu na neki način diskriminisni. Iz tog razloga smatramo da je potrebno pružiti jednake šanse za sve – kazala je savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac.

Isto tako, kako je kazala – gradska administracija svjesna je da bi bilo mnogo korektnije da postoji socijalna karta koja je u nadležnosti republičkih institucija, a koja bi jasno propisala, i za privatne i za javne predškolske ustanove – tačan iznos sredstava koje bi svako dijete dobilo u skladu sa primanjima roditelja ili situacijom u kojoj dijete živi.

-Međutim, neizvjesno je kada će to biti realizovano, tako da smo odlučili da za sada dajemo fiksni iznos svim roditeljima a vremenom bismo u praksi uspjeli da vidimo šta je to što bismo mogli poboljšati i kako ta sredstva još kvalitetnije usmjeriti – poručila je Savić – Banjac.

Ukoliko navedena Odluka bude usvojena na Skupštini, Odjeljenje za društvene djelatnosti moglo bi započeti sa realizacijom, odnosno prijemom i obradom zahtjeva već od marta, a najkasnije aprila.

Kako je i ranije naglašavano – ono što je želja gradske administracije jeste da sva djeca upišu predškolske ustanove na području našeg grada, te da u budućnosti ne bude niti jedno dijete na listi čekanja za smještaj u vrtić.

Činjenica je da i pored velikih i kontinuiranih ulaganja u sanaciju i otvaranje novih predškolskih ustanova JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, na teritoriji grada Banje Luke ima veliki broj djece koja čekaju na listi za upis u predškolsku ustanovu.

-S druge strane imamo određen broj privatnih predškolskih ustanova koje mogu da prihvate određen broj djece, ali je iznos koji roditelj treba da obezbijedi za boravak djeteta viši nego iznos koji roditelj uplaćuje za boravak u vrtićima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Kako bi se smanjio broj djece koja su na listi čekanja u Centru, Grad Banja Luka, kao olakšicu za roditele, uplatio bi određen novčani iznos, odnosno sufinansirao bi iznos koji roditelj treba da plati za boravak svog djeteta u privatnoj predškolskoj ustanovi i na taj način omogućio roditelju veću dostupnost, u smislu da bi roditelj za niži iznos mogao da uključi dijete u privatnu predškolsku ustanovu – navedeno je u obrazloženju Odluke, koju će razmatrati odobornici na sutrašnjoj sjednici.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI