Protestne nota Hrvatske zbog otkrivanja ploče u čast majoru Milanu Tepiću

Povodom protestne note, koju je zbog otkrivanja ploče u čast majoru Milanu Tepiću u Banjoj Luci – uputila Republika Hrvatska, Grad Banja Luka objavljuje sljedeće:

Postavljanje ploče majoru Milanu Tepiću u ulici koja nosi njegovo ime godinama, nije akt koji je usmjeren protiv bilo koga, pa ni protiv hrvatskog naroda. Banja Luka je fokusirana na život, suživot, razumijevanje i toleranciju, a to govore i mnoga djela usmjerena prema svim narodima koji žive u našem gradu.

– Grad Banja Luka radi na legalizaciji svih vjerskih objekata, dali smo do sada najveću podršku Karitasu, kao i Katoličkoj gimnaziji. Zašto iz Hrvatske tada nije stigla pohvala? Zašto reakcije dolaze samo u slučaju kada se nekom nešto ne dopada? Zašto svi zajedno naglasak ne stavimo na ono što nas povezuje? – istakao je gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković.

On ističe da je poznato da na istorijske događaje gledamo drugačije i vjerovatno ima ulica u Zagrebu ili Hrvatskoj čiji se naziv narodu u Republici Srpskoj ne dopada, ali kao Grad nemamo ambiciju da našim komšijama određujemo kako će obilježavati spomen na svoje ljude iz prošlosti.

– Major Milan Tepić je svijetli primjer Srbina, koji se zakleo na odbranu zemlje koju je branio do kraja života, svjestan da bi oružje iz kasarne bilo upotrebljeno protiv srpskog naroda. Major Tepić je žrtvovao svoj život za vjernost sopstvenoj državi i vojsci, postupio je viteški, onako kako se očekuje od vojnika. Banja Luka je grad koji odaje počast junacima, ali i grad koji je zagledan u budućnost, poštujući sve narode koji žive u njemu, a to smo pokazali mnogobrojnim dosadašnjim odlukama – rekao je gradonačelenik.

O tome kakvoj politici stremimo u Banjoj Luci, najbolje govore činjenice da smo nakon toliko godina ugostili gradonačelnicu Sarajeva, te pozvali u posjetu gradonačelnika Zagreba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: