Proširuje se istraga protiv inspektora koji su uzeli 20.000 KM mita

Republičko javno tužilaštvo proširuje istragu u akciji kodnog naziva “Sirano” u cilju otkrivanja saučesnika korumpiranih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florjan uhapšenih u akciji “Sirano”.
Izvor iz istrage otkrio je da Tužilaštvo planira proširiti istragu u cilju otkrivanja jataka koje su uhapšeni inspektori eventualno imali u redovima policije.

Tužilaštvo je ujedno zatražilo produženje pritvora za još dva mjeseca osumnjičenima.
-Pritvor je zatražen zbog opasnosti da će Grujić i Florjan ukoliko se budu branili sa slobode uništiti i sakriti dokaze bitne za krivični postupak, ali i da bi ukoliko se budu branili sa slobode mogli uticati na svjedoke- objasnio je izvor iz istrage.

Grujić i Florjan uhapšeni su 18. februara ove godine u akciji “Sirano” nakon što je osumnjičeni inspektor Grujić primio 20.000 maraka mita od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci.

Označene novčanice pronađene su u automobilu uhapšenog inspektora Grujića koji je odmah uhapšen, a nedugo nakon njega u kancelariji Policijske uprave Banjaluka uhapšena je i njegova saučesnica Jelena Florjan.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage Grujić i Florjan su duži period obilazili Vidića i iz Srednjoškolskog doma Banjaluka izuzimali dokumentaciju zbog krivične prijave koja je podnesena protiv direktora.
U jednom trenutku osumnjičeni su zatražili mito od 20.000 maraka kako bi Vidiću “spakovali” prijavu tužilaštvu.

Republičko javno tužilaštvo otvorilo je u međuvremenu i finansijsku istragu protiv suspendovanih inspektora.
Tokom finansijske istrage provjeravaće se imovina osumnjičenih i njihove finansije, te da li su stečene izvršenjem krivičnog dela.

U nastavku istrage saslušan je veći broj policijskih službenika, među kojima su načelnici, ali i radne kolege osumnjičenih.

Neki od njih su čak podvrgnuti i poligrafu.

Tokom istrage istražioci MUP Republike Srpske pretresli su kancelariju broj 83 u Policijskoj upravi Banjaluka u kojoj su radili osumnjičeni inspektori.

Tokom pretresa izuzeta je obimna dokumentacija i računari koji su koristili Grujić i Florjanova.

Uhapšeni Grujić prošle godine odlikovan je Srebrnom plaketom MUP Republike Srpske za svoje zasluge na radu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: