Propalo više od milion vakcina

Više od 1,05 miliona doza vakcina protiv virusa korona propalo je zbog isteka roka, interesovanje građana za imunizaciju potpuno je nestalo, a i bolnice u Srpskoj više ne primjenjuju nijednu zaštitnu mjeru jer je situacija stabilna.
UInstitutu za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da su u prethodne dvije godine nabavili dovoljan broj vakcina protiv kovida od nekoliko različitih proizvođača, a koje su bile na raspolaganju svim građanima Srpske. Ističu da je nakon prvobitne velike zainteresovanosti i perioda stabilnije epidemiološke situacije opalo interesovanje građana za vakcinaciju, da bi potom sasvim i prestalo.

– Za nešto više od milion i 50.000 doza vakcina protiv kovida, koje su nabavljene za Republiku Srpsku, istekao je rok – rekli su u Institutu.

Evropska komisija odobrila je nedavno ažuriranu verziju vakcine protiv kovida kompanije “Fajzer”, a na pitanje da li se razmišlja o nabavci ove vakcine, u Institutu kažu da će u skladu sa procjenama situacije preduzimati neophodne aktivnosti kada je u pitanju nabavka novih količina vakcina.
Kada je riječ o najnovijoj varijanti virusa korona koja cirkuliše u Evropi i svijetu, a registrovana je u susjednoj Srbiji i Crnoj Gori, u Institutu kažu da broj uzoraka koji im se dostavlja na analizu nije bio dovoljan da se izvrši sekvenciranje kako bi, eventualno, bio izdvojen pomenuti soj virusa u Srpskoj.

– Nova varijanta virusa predstavlja podvrstu omikron varijante koju međunarodne organizacije za sada klasifikuju u varijante od interesa, što znači da bi zemlje trebalo da pažljivije prate njeno kretanje. Na osnovu do sada dostupnih naučnih podataka, ova varijanta virusa, zbog izmjena u strukturi, uspješnija je u izbjegavanju imuniteta koji je prethodno stečen prirodnom infekcijom ili vakcinacijom. Za sada nema podataka da ova varijanta izaziva teže kliničke forme bolesti u odnosu na prethodne varijante – rekli su u Institutu.

Ističu da u zimskom periodu očekuju cirkulaciju virusa korona među populacijom.

– Na osnovu dosadašnjih promjena same strukture i karakteristika virusa ne očekujemo da bi ova varijanta mogla imati značajan javnozdravstveni rizik u budućnosti. Preporuke koje smo ranije dali za bolnice na snazi su i dalje i u skladu sa epidemiološkom situacijom ćemo ih prilagođavati – rekli su u Institutu.

U Institutu za javno zdravstvo su rekli da su pojavom vakcinacije broj bolničkih liječenja i stope smrtnosti u vezi sa kovidom 19 značajno opali širom svijeta. Prema dostupnim naučnim podacima, od decembra 2020. do decembra 2021. godine zahvaljujući primjeni vakcina izbjegnuto je najmanje 14 miliona smrtnih ishoda u svijetu, što je dovoljan dokaz koji govori o uspjehu ove intervencije, piše Glas Srpske.

Izvor: N.N.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI