Promocija romana “Ostaci sveta” Igora Marojevića

Promocija novog romana poznatog srpskog pisca Igora Marojevića “Ostaci sveta” biće održana 9. decembra sa početkom u 20 časova u Domu omladine Banja Luka uz prisustvo autora.

“Ostaci sveta” su prvi roman kojem je Jasenovac i stradanje Srba dominantna tema, a osim Jasenovca autor dokumentaristički obrađuje i ostale teme koje govore o 20. vijeku kao vijeku logora i stradanja – Španski građanski rat, NATO bombardovanje Srbije, Kravicu, Srebrenicu….

Govoreći o svome pristupu Igor Marojević je naveo “ da uvijek ide na neke manje poznate strane”.
– Dok sam izučavao Jasenovac, naišao sam na ženski logor koji je bio mjesto gdje su se ustaše zabavljale tako što su silovali žene i poslije ih ubijali. Kada sam to čitao, mogao sam da shvatim zašto je banjalučki pisac Goran Čučković 1984. godine napisao samo novelu “Jedenje bogova” a ne roman. To je jako mučna tema – rekao je Marojević i dodao da je u romanu opisan i proboj logora Jasenovac.
Zajednička ocjena publike i kritike je da su “Ostaci sveta” najbolji roman Igora Marojevića i jedan od najboljih srpskih romana 21. vijeka.

Igor Marojević je najmlađi prozni autor predstavljen u posljednjem izdanju “Kratke istorije srpske književnosti” Jovana Deretića. Jedan je od osnivača Srpskog književnog društva i stalni član srpskog i španskog PEN centra.
Djela Igora Marojevića su objavljena u Srbiji, Makedoniji ( “Tragači”, “Beograđanke”, “Majčina ruka” ), Hrvatskoj ( “Schnitt” ), Sloveniji ( “Mediterani”, “Majčina ruka” ) , Mađarskoj ( “Beograđanke” ) i Španiji ( “Beograđanke”, “Šnit”, “Obmana Boga”, “Parter” ).

Osim autora o knjizi će govoriti moderator promocije Ernest Bučinski, publicista i novinar iz Banjaluke.
Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen uz obavezno nošenje zaštitinih maski i dezinfekciju ruku na ulazu u salu.
Organizator promocije je agencija Venturo Banja Luka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: