Prointer i DWELT udružili snage na Platformi X

Domaće digitalno tržište unaprijeđeno je za jedno novo tehnološko partnerstvo. Radi se o saradnji najjače IT kompanije u BiH i start up firme. Naime, Bojan Vujić, direktor kompanije „PROINTER ITSS“ i Stefan Krneta, osnivač start upa „DWELT“ potpisali su memorandum o saradnji koji se odnosi na DWELTov inovativni softverski proizvod – Platforma X.
Platforma X, vizija je DWELTove digitalne transformacije energetskog sektora i namjenjenja je za green, smart energy provajdere. Softversko rješenje, Platforma X, za kompanije znači smanjenje gubitaka na mreži, pronalaženje nelegalnog korištenja enegije, predviđanje potrebe za energijom, izradu energetskih profila prostora, pa do podrške za punjače za električna vozila.

Za kupce energije (potrošača) to znači udovoljavanje njihovim zahtjevima, poput praćenja potrošnje u realnom vremenu do pristupa tim podacima putem mobilnog uređaja. I zašto da ne? Transparentne i lako dostupne informacije o dnevnoj i/ili sedmičnoj potrošnji pojedinačnih kućanskih uređaja. Sve ove mogućnosti pruža softversko rješenje DWELTa, koje je jedino u BiH, a ubraja se u tek nekoliko njih u Evropi.

DWELT ne širi razvoj na druge industrije, ali traži strateške partnere, velike sisteme integratora i konsultantske firme iz oblasti energetike u svakoj državi. „Tako je naše softversko rješenje već poznato tržištu Njemačke, Austrije, Švajcarske, a pregovaramo i sa kompanijama sa Bliskog istoka i Afrike. Što se tiče domaćeg tržišta, htjeli smo sinergiju sa najboljima iz IT sektora, jer u proizvod Platformu X moj tim je uložio godine truda, rada i znanja. PROINTER je najjača IT kompanija u BiH, sa njima sarađuju i najveći svjetski vendori kao što su SAP, IBM, Microsoft, Za DWELT je velika čast da se našao na takvoj listi partnera“, izjavio je Stefan Krneta.

PROINTER ITSS, saradnjom sa DWELTom dobija inovativnu mladu kompaniju sa visokosofisticiranim rješenjem u oblasti softvera u energetici čije rješenje prati potrebe globalnog tržišta i tu najbolju praksu ugrađuje u svoj proizvod – Platforma X.

Saradnja Prointer ITSSa i DWELTa primjer je kako se efikasno mogu povezati kvalitetne priče u IT sektoru rekao je Bojan Vujić, direktor Prointer ITSS i istakao, da je ova saradnja „posebna poruka da i velike kompanije poput Prointera treba da prepoznaju inovativnost u našem društvu.“ Vujić je izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva sa start up kompanijom DWELT koje je uslijedilo nakon višemjesečnih testiranja kroz nekoliko pilot projekata koji su se pokazali kao dobra osnova za produbljivanje poslovnih odnosa. „Potpisima na sporazum o saradnji to smo i potvrdili. Njime se otvaraju nove mogućnosti da uz razmjenu znanja i iskustava osmislimo u nekim slučajevima i zajednički nastup na tržištima i koristimo resurse obje kompanije na obostrano zadovoljstvo. Vjerujem da ćemo znati iskoristiti prednosti i mogućnosti koje su pred nama,“ izjavio je Bojan Vujić direktor Prointer ITSS.

Ideja o razvoju vlastite softverske platforme, pojasnio je Krneta, potekla je iz analize poslovanja energetskih kompanija u Austriji i Njemačkoj. Globalno, kompletan energetski sektor se nalazi u procesu digitalne transformacije, potrošnja energije u prošloj godini porasla je za 2,3% što je, najveći rast, u zadnjih deset godina. Veću potražnju prati i veća proizvodnja energije, uz zahtjeve da ta energija dolazi iz alternativnih (čistih) izvora, za šta je, između ostalog potrebna digitalizacija procesa. „Platforma X, odgovor je na savremene zahtjeve kompanija u energetskom sektoru rekao je Krneta i istakao da on i njegov tim i dalje razvija i unaprijeđuje svoj softverski proizvod, Platforma X“.
Osnivaču DWELTa ovo je već drugi uspješan start up projekat. Prvi projekat, „Olligo“ prošao je tri runde finansiranja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI