Profesor banjalučke Gimnazije dobitnik nagrade koju dodjeljuje Asocijacija najboljih nastavnika

Nastavnik sam koji želi biti uzor svojim učenicima te imam potrebu da se stalno usavršavam i radim na sebi, kazao je za “Nezavisne novine” Danilo Kovač, profesor banjalučke Gimnazije i viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Profesor Kovač dobitnik je ovogodišnje nagrade koju dodjeljuje Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije te je tim povodom upriličen i prijem u Gradskoj upravi.

“Nagrada za najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije za mene predstavlja veliku satisfakciju, budući da je bilo potrebno ispuniti veliki broj kriterijuma baziranih na principima Svjetske nagrade za nastavnike”, potvrdio je on te dodao da ovakvo priznanje obavezuje na dalji rad, predanost i usavršavanje.

“Siguran sam da u našem obrazovanju ima veliki broj nastavnika koji možda ne ispunjavaju ove formalne kriterijume, ali koji su svojom posvećenošću i trudom teško mjerljivi i zaslužuju svaku pohvalu”, zaključio je profesor Kovač.

Prema njegovim riječima, nastavnik može približiti predmet manje motivisanim učenicima prožimajući nastavne sadržaje različitim zanimljivostima i iskustvima iz vlastitog života.

“Sa druge strane, može se očekivati da će motivisaniji učenici, putem učenja po modelu, slijediti primjer nastavnika i njihove želje za vlastitim usavršavanjem”, istakao je profesor Kovač.

Dodaje da unutrašnja motivacija i ljubav prema pozivu predstavljaju ključ uspjeha.

“Pored nastavka formalnog školovanja, napredak se može postići razmjenom iskustava s kolegama u zemlji i inostranstvu, ali i kvalitetnim turističkim putovanjima, odnosno radom na vlastitom neformalnom obrazovanju”, pojasnio je on.

Veliki broj institucija i fondacija je pomogao njegovo školovanje, a, kako on dodaje, takva pomoć je bila presudna za ostvarenje stručnih i akademskih uspjeha.

“Izdvojio bih stipendije Univerzita u Rimu, britanske i francuske vlade te Predstavništva Republike Srpske u Beču”, rekao je profesor Kovač.

Tokom vlastitog školovanja profesor Kovač je imao brojne uzore.

“Među njima su izuzetni profesori Gimnazije ‘Jovan Dučić’ poput Divne Spajić, Slobodana Pravice, Radmile Mitrić i Dragoslava Banjka”, rekao je on te dodao da će dugo pamtiti duboku posvećenost i ljubav prema latinskom jeziku dr Sanje Ljubišić, profesorice Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

“Za nas studente koji su željeli da nauče više, profesorica je svake sedmice organizovala dodatne časove, koji su bili sjajno osmišljeni”, poručio je profesor Kovač.

Prema njegovim riječima, na sličan način, tokom studija u Londonu, Rimu i Parizu, imao je mogućnost individualnih konsultacija, gdje su mu profesori bili spremni pružiti pomoć ne samo za određeni nastavni predmet, već i za privatne akademske projekte.

“Mnogi od profesora su umrežavali studente s vodećim svjetskim stručnjacima, što je veoma korisno za razvoj njihove karijere”, istakao je profesor Kovač.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI