Problemi sa smještajem pasa lutalica u gradu

Gradski azil kuburi sa nedostatkom mjesta za lutalice, a udruženje Kerber strahuje da trošan krov objekta u Rakovačkim barama koji osam godina koriste za smještaj pasa bez doma neće izdržati zimu.

Problem su sami htjeli riješiti ali nisu na vrijeme dobili dozvolu. Predsjednik ovog udruženja Goran Milojević je rekao da su krajem februara Gradu predali zahtjev da im se odobri ugovor za korištenje ovog prostora pod posebnim uslovima te da do danas nisu dobili nakakv odgovor.

– U pitanju je lokaciji na Rakovačkim barama koju koristimo već osam godina. Radi se o gradskom prostoru koje je bilo dodeljeno Kinološkom društvu Banjaluka a mi smo s njima potpisali ugovor kako bi mogli koristiti taj prostor. Oni su u međuvremenu prestali biti korisnici tog prostora pa smo mi predali zahtjev Gradskoj upravi da se on dodjeli zvanično nama. To bi nam omogućilo da renoviramo postojeći objekat te da postavimo novu ogradu ali nismo planirali u sklopu tih radova da proširujemo smještajni kapacitet. Cilj nam je bio da poboljšamo uslove za boravak pasa. Taj ugovor bi bio dozvola ili bolje reći osiguranje da ćemo sigurno tu moći ostati – kazao je Milojević.

Objasnio je da su zbog nedostatka odgovora gradskih vlasti propustili dragocjeno vrijeme.

– Htjeli smo iskoristiti proljeće i ljeto da sanirmo trošan krov koji se raspada i na kojem se svakodnevno pojavljuju djelovi koje treba popraviti. Pitanje je hoće li izdržati ovu zimu i sa strahom čekamo snijeg. Pored toga oko bokseva smo htjeli napraviti novu ogradu kako bi psi mogli biti vani cijeli dan. Trenutno postoji ograđen dio gdje oni mogu biti ali je odvojen od bokseva i moramo jednu po jednu životinju prevesti do tog prostora i kasnije vraćati. To oduzima puno vremena  i trenutno oni borave vani samo par sati dnevno. Nova ograda oko bokseva bi omogućila da ih sve odjednom pustimo vani. Te radove bi mi uradili uz pomoć donacija nismo tražili nikakvu novčanu pomoć od Grada već samo ugovor što bi značilo sigurnost da ćemo moći ostati tu gdje smo već godinama a ne da mi sve renoviramo a da nas danas sutra neko istjera – objasnio je Milojević.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da u gradu ima povećan broj pasa bez nadzora ali da je ograničen kapacitet azila za pse.

– Ono čime se mi bavimo je pokušaj da obezbedimo dodatni prostor za pse i to je razlog zbog kojeg im nije odgovoreno – kazao je Radojićić.

Dodao je da su uspostvili kontakt sa međunarodnim organizacijma sa kojima su razgovrali o njihovom eventualnom učešću u rješavanju ovog problema.

– Razgovarali sa organizacijom Dogs trust ali sa njima smo se jedino uspjeli dogovoriti oko nekih edukacija i manjih projekata. Nisu prihvatili da finansiraju bilo kakvu nadogradnju azila za pse. Trenutno smo ostali na tome da moramo obezbjediti sredstva za to iz budžeta – kazao je Radojičić.

Napomenuo je da im je za to potrebno 1.5 miliona KM ali da taj novac Grad nema.

– Pokušacemo obezbjedit dodatne kontejnere za smještaj pasa za proširenje azila. Postoji jedna količina iz  vojne imovine koja je neraspoređena. Išli smo sa dve inicijative prema Vladi RS da nam se to dodjeli – precizirao je Radojičić.

Azil u Ramićima

Prihvatilište za napuštene pse grada Banjaluka je smješteno u Ramićima. Napuštenim psima pruža se veterinarska zaštita a te životinje zainteresovani građani mogu udomiti. Ti psi, koji se daju na usvajanje prolaze, osim veterinarskog pregleda i vakcinisanja, i test procjene karaktera.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: