Privatni smještaj za studente od 150 KM za ležaj do 500 KM za stan

Nova akademska godina je na pragu, a za brucoše i studente koji dolaze iz drugih krajeva Republike Srpske, pored fakultetskih obaveza, jedna od značajnijih stavki je i izbor smještaja. Cijene stanova diktiraju mnogobrojni faktori, od lokacije do njihove veličine, a iznajmljivanje se kreće od 150 KM za ležaj do 500 KM za stan.

Na oglasima je vidljivo da visinu cijene diktira blizina fakulteta, opremljenost, veličina stana, godina gradnje i mnogi drugi faktori, ali je uočljivo da su najviše cijene stanova bližih fakultetu, odnosno na Starčevici i u Obilićevu te u Boriku, u blizini studentskog kampusa, gdje se kreću od 400 do 500 KM, bez troškova režija.

Mnogo je i oglasa za izdavanje soba ili dijelova kuće, a za to je potrebno izdvojiti između 150 i 250 KM, takođe u zavisnosti od atraktivnosti lokacije.

– Studentima izdajem dva stana i dio kuće. Stan u Novoj varoši, iako je bliži centru grada, iznajmljujem za 320 KM, jeftinije nego onaj u blizini kampusa, jer su studenti manje zainteresovani za taj dio grada i žele da im je fakultet što bliže. Sobu u kući, u blizini tržnog centra “Delta”, ranije sam izdavao za 150 KM, ali od ove godine cijena je 200 KM – rekao je jedan od stanodavaca, koji nije želio da mu ime objavimo.

Mladi koji dolaze na studije u grad na Vrbasu najčešće se odlučuju da u grupama od dvoje do četvoro iznajme stan, da bi lakše snosili troškove stanovanja.

– U Banjaluci studiram već dvije godine i živim na Starčevici sa dvije cimerke. Cijene jesu veoma visoke, ali kad nas je više, lakše podnosimo troškove. Kako smo često na predavanjima, komunalije nam nisu visoke, pa se može podnijeti – rekla je studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta iz Trebinja, koja se predstavila samo kao Tanja.

Brucoš na Pravnom fakultetu iz Brčkog Milan Vujmilović kaže da će sa još dva prijatelja iznajmiti stan u Boriku.

– Malo me plašio izbor smještaja, ali su me starije kolege uputile i brzo sam se odlučio za stan. Cijene jesu visoke, ali su podnošljive kad nas je više – rekao je Vujmilović.

Studentski dom

Svakako najjeftinije rješenje je smještaj u studentskom domu Studentskog centra “Nikola Tesla”, međutim spiskovi studenata i cijena za ovu godinu još nisu formirani.

– Na sljedećoj sjednici ćemo utvrditi visinu cijene i broj mjesta, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost – poručili su iz Studentskog centra.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI