Prisvojio ulicu, Grad Banjaluka “tihuje”

Još jedna afera na pomolu u vezi sa zemljištem u Banjaluci. Ovaj put ne tako velikog i ne u centru grada, ali mještani jedne male ulice tvrde da grad nečinjenjem omogućava pojedincu uzurpaciju ulice.

Stanovnici Ulice Koste Majkića u banjalučkom naselju Paprikovac imaju pristupni put svojim kućama, ali ga i nemaju.

Zemljište na kojem je napravljen put je eksproprisano prije četrdesetak godina i plaćeno vlasniku zemljišta, ali proces eksproprijacije nije proveden do kraja što je iskoristio jedan stanovnik ulice i dio javnog puta upisao kao svoje vlasništvo.

Samoproglašeni vlasnik javne ulice zatim je sagradio nekoliko objekata, djelimično na gradskoj imovini, a mještanima koji žive u ulici počeo je da brani korištenje ulice.

Sve traje nekoliko godina, a mještani su na kraju uspjeli uz pomoć obimne dokumentacije da dokažu da je ulica javno vlasništvo, imaju odluke ministarstva i rješenja o rušenju objekata ali to im za sada ipak ne pmaže.

Tvrde da njihovog komšiju, inače radnika Ministarstva unutrašnjih poslova štiti gradska uprava koja odgađa vraćanje svoje imovine.

Borba za ulicu dovela je do nekoliko incidentnih situacija koje će rezultovati i suđenjem zbog ugrožavanja sigurnosti. Mještani javno pitaju gradsku upravu i gradonačelnika šta se, pored svih dokumenata i rješenja, i dalje čeka i hoće li možda davno ekspropisana imovina ponovo biti ekspropisana.

Mještani i pored sukoba najmanje krive komšiju koji je uzurpirao gradsku imovinu. Više krive grad koji ne reaguje. Gradskoj upravi smo poslali pitanja u vezi sa čitavim slučajem. Dobili smo kratak odgovor.

“Sud je u ovom postupku donio rješenje o određivanju sudske mjere obezbjeđenja kojom se zabranjuje raspolaganje i otuđenje nekretnina.”

Mještani Ulice Koste Majkića su, ukoliko slučaj ne bude riješen uskoro, najavili tužbe i protiv grada Banjaluka.

Izvor: BNTV

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: