Pripremite se za animirane filmove, program Međunarodnog filmskog festivala animacije

Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci, u saradnji sa kompanijom Novomatic Republika Srpska Vam predstavlja najavu Međunarodnog filmskog festivala animacije koji se po 11. put održava u Banjoj Luci.

U nedjelju od 19:30 u Domu omladine u sklopu večeri posjetioce očekuje:

– Najava programa ovogodišnjeg Banjaluka International Animated Film Festival

– Promocija Novo Ime by Novomatic, projekta koji kreativnim i talentovanim mladim ljudima pruža podršku u realizaciji njihovih ideja.

– Projekciju nagrađenih filmova sa poslednjih pet IAFF Banjaluka.
Predstaviće se kinematografije raznih evropskih i svjetskih zemalja filmovima koji su različitih tema, realizovani u vrlo kompleksnim tehnikama animacije, i pružaju uvid u to šta vas očekuje na Banjaluka IAFF 2018 (trajanje projekcije – 100 minuta).

Ulaz je slobodan
Jedanaesti Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2018“, koji organizuje Asocijacija za vizuelne umjetnosti „Feniks art“ iz Banjaluke, biće otvoren u srijedu, 24. oktobra u 20 časova u velikoj dvorani Cineplexx Palasa.

IZLOŽBA I PUBLIKACIJA
Svečanom otvaranju festivala prethodiće izložba „Zagrebačka škola crtanog filma“. Postavka će biti otvorena u 18 časova u Kulturnom centru Banski dvor. U sklopu izložbe biće predstavljeni proslavljeni zagrebački animatori poput Dušana Vukotića, Borivoja Dovnikovića, Zlatka Boureka i Nedeljka Dragića.

TAKMIČARSKI PROGRAM
Ovogodišnji festival će otvoriti svjetski poznati animator Aleksandar Petrov, dobitnik Oskara za film „Starac i more“ 1999. godine.
Već prve večeri posjetioce očekuju projekcije najboljih savremenih animiranih fimova, njih osam.
Pozivamo vas da nam se pridružite i na tradicionalnoj “Anima žurci” koja će biti održana u holu Dječijeg pozorišta, direkciji festivala.

Festival će svakodnevno do nedjelje, u popodnevnim i večernjim
terminima, posjetiocima ponuditi brojne sadržaje, kako u okviru
takmičarskog, tako i u pratećem programu.

Kompletan program festivala možete pogledati ovdje

ULAZ NA SVE FESTIVALSKE PROGRAME JE SLOBODAN

Tradicija filmske animacije u Banjaluci počela je krajem šezdesetih godina prošlog vijeka a
kulminirala je 1971. godine, kada se u ovom gradu održao Majski festival animiranog filma
BANJALUKA 71, prvi te vrste na prostoru ex-Jugoslavije.
Narednih godina Festival animiranog filma transformisao se u filmsku manifestaciju pod nazivom Festival filmskog stvaralaštva (FFS). Poslije nekoliko godina održavanja, Festival se postepeno ugasio a sa njegovim nestankom na duži period prestaje i bioskopsko prikazivanje kratkih animiranih filmova. U godinama koje su slijedile, u gradu na Vrbasu redovno su prikazivani svi svjetski značajniji dugometražni animirani filmovi.


Interes za kratki animirani film u Banjaluci obnovila je grupa mladih filmskih radnika Asocijacije za vizuelne umjetnosti FENIX ART 2005. godine.
Za deset godina održavanja Festivala, do 2018. godine, prikazano je više od 2.000 animiranih filmova, predstavljene su najznačajnije nacionalne kinematografije animiranog filma (Poljska, Rusija, Kanada, Velika Britanija, Francuska), a na Festivalu su gostovali sa programima predstavnici najznačajnijih regionalnih i svjetskih festivala kratkometražnog i animiranog filma:
Animanima (Srbija), Balkanima (Srbija), Animateka (Slovenija), Animafest (Hrvatska), Oberhauzen (Njemačka), Clermont- Ferrand (Francuska), Annecy (Francuska)…itd.
Takođe, na Festivalu su gostovali i brojni vrhunski autori animiranog filma: Mikhail Aldashin (Rusija), Cordel Barker (Kanada), Phill Muloy (Velika Britanija), Nedeljko Dragić (Hrvatska), Priit Pärn (Estonija), Georges Schwizgebel (Švajcarska) i drugi.

Od 2010. godine Međunarodni festival animiranog filma iz Banjaluke bio je uključen u program Cartoon d'or, koaliciju najznačajnih evropskih festivala animiranog filma a Festival je uspostavio partnerske odnose sa desetak evropskih festivala animiranog filma.
IAFF Banja Luka je trenutni jedini filmski festival u Banjoj Luci.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: