Pripreme za izgradnju novog parka, planirano i jezero

Na Banjalučkom polju su danas su počeli pripremni radovi, odnosno krčenje parcele, na kojoj će biti izgrađen najveći gradski park sa jezerom, objavo je to gradonačelnik Draško Stanivuković na društvenim mrežama.

Kako je naveo graza prvu fazu relizacije projekta kroz prijedlog budžeta grada biće izdvojeno 300.000KM.

– Ono što Banjaluka čeka decenijama, danas počinje da dobija novo lice. Odmah po usvajanju budžeta biće raspisan javni poziv za idejni projekat, a prednost će imati lokalne arhitekte koji će dati svoj pečat ovom mjestu. Ovo će biti najveća uređena zelena površina u gradu i simbol našeg opredjeljenja da Banjaluka učvrsti epitet grada zelenila, parkova i najljepše prirode. Očekujem vaše komentare i sugestije o tome šta bi se, po vašem mišljenju, od sadržaja trebalo nalaziti u sklopu najvećeg gradskog parka? – navedeno je u objavi.


Prema informacijama koje su objavljenje na internet stranici Grada novi “Gradski park“, se smatra ključnom prekretnicom za dalji tok razvoja “Nove Banjaluke“.

Novi “Gradski park“, smatra se ključnom prekretnicom za dalji tok razvoja “Nove Banje Luke“. Stacioniran na Banjalučkom polju, dobija priliku da postane koherentna gradska zelena površina tretirana u vidu parka, baziran na postojećoj integrisanoj topografiji u užem krugu centra grada.

Aktivne razvojne urbane zone gube prostorne i životne kvalitete. Grad ima potrebu za novim urbanim sadržajima, stoga ovakav vid intervencije i samog modela pristupa, predstavljaju bitan faktor za zadržavanje epiteta zelenog grada i samom egzistencijom urbane sredine.

Formiranjem gradskog parka na lokaciji poboljšavamo kvalitet urbanih struktura tangentnog okruženja i opšteg kvaliteta sredine.

Analizom lokacije prepoznaju se kvaliteti postojećih prostornih i arhitektonskih elemenata, te se prvenstveno koriste kao potencijali za definisanje projektnog zadatka. Strategija pristupa analizi je definisana kroz model kao njeno uzajamno djelovanje prostora, programa i aktivnosti, čiji je cilj oblikovanje uslova a ne uslovljavanje oblikovanja.

Površina lokacije iznosi 190 hiljada kvadrata. Konačno izgled parka će se dobiti kroz arhitektsko-urbanističko-pejzažni konkurs.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI