Približava se početak nastave, škole sa velikim brojem odjeljenja pred najvećim izazovom

Prva smjena, međusmena, druga smjena – i u svakoj od njih po dvije grupe đaka, tako će od septembra nastava izgledati u jednoj od većih banjalučkih škola.

Osnovna škola „Branko Ćopić“ u Boriku, sa čak 900 đaka, ovako planira organizovati nastavu od 1. septembra kako bi ispoštovali sve preporuke nadležnih institucija i zaštitili đake i nastavnike tokom aktuelne epdiemije.

Prosvjetari u svim školama užurbano se pripremaju ovih dana za početak nikad čudnije godine u svom radnom vijeku, uz zaštitne maske, obaveznu dezinfekciju i skraćene časove.

Odjeljenja će se u većini škola dijeliti na pola, tako u učionici ne bude više od 15 đaka.

Direktorka škole u Boriku Branilsava Pejašinović pojasnila je za Srpskainfo kako planiraju da izgleda radni dan u ovoj ustanovi, koja inače ima tri smjene đaka.
Nastava počinje regularno u 7.30 časova za prvu grupu razreda i završava već oko deset časova, nakon čega nastavnici opet iste lekcije predaju drugoj polovini odjeljenja koja idu u prvu smjenu.

Pauze između grupa su 15 minuta kako bi se obavila potrebna dezinfekcija.

Posljednja grupa učenika nastavu završava oko 19 časova.

– Škole sa velikim brojem odeljenja i đaka naći će se pred velikim izazovom, pre svega u organizacionom smilu, ali sigurna sam da ćemo organizovati nastavu na najbolji način i spremno dočekati početak školske godine – poručuje ona.
Ističe da će se nastava fizičkog izvoditi napolju, koliko god to vremenske prilike budu dozvoljavale, a nastojaće da u skladu sa prostornim mogućnostima nastave učenicima držati sekcije i druge vananastavne aktivnosti.

– Produženi boravak je vrlo zahtjevno organizovati. Nažalost nećemo moći primiti sve učenike čiji su roditelji zaintersovani, jer je na osnovu preporuka maksimalan broj đaka u grupi 15, a do sada ih je bilo tridesetak – precizira Pejašinović.

Iz OŠ „Stanko Rakita“ u Vrbanji poručuju da mogu ispoštovati većinu mjera koje je naložila Vlada RS.

– Naša škola ima 411 đaka, u centralnoj školi imamo dosta prostora i svaki učenik može imati svoju klupu. U područnoj školi u Debeljacima i inače ima od 10 do 15 đaka u odjeljenju, tako da tu neće biti mnogo izmena. Ispostavilo se da su u ovoj situaciji škole sa manje učenika u prednosti prilikom organizacije – smatra direktor Milenko Dujaković.

Najveći problem, ističe, biće uklopiti časove za nastavnike koji rade u više škola kako niko ne bi ispaštao.

– Nastavnica hemije časove drži u tri škole, slično je i sa predmetom informatika, tehničko, fizika, treba organizovati sve tako da oni mogu stići iz jedne škole u drugu i održati nastavu. Svima nam je prioritet da nastava napokon krene, pa ćemo se usput snalaziti jer niko do sada nije bio u ovakvoj situaciji – dodaje Dujaković.

Precizniji odgovori očekuju se i nakon današnje sednice Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije na kojoj bi rukovodioci trebali razraditi sve nedoumice koje imaju sa ovom kalendarskom godinom.

Predsjednik Aktiva Miroslav Popržen ističe da škole treba da usklade svoj rad, uklope rasporede, te dogovore način održavanja higijenskih mjera koji će svi jednoobrazno sprovoditi, kako tu ne bi bilo odstupanja.

Kako ističe, sve veće škole koje rade u dve smene ne mogu imati časove duže od 20 minuta.

– Već bi trajanje od 25 minuta značilo da nastava u zadnjoj smeni završava u 20.15 časova – precizira Poplašen.

Na sjednici očekuje i predstavnike Odeljenja za saobraćaj kako bi se dogovorili polasci u javnom prevozu koji će pratiti novi način nastave.

Poplašen napominje da će izazov biti i organizacija produženog boravka.

U njegovoj školi „Sveti Sava“ na Laušu za produženi je prijavljeno čak 170 djece, a po novim smjernicama maksimalno će moći da prime šezdeset učenika, tako da će prioritet imati đaci kojima rade oba roditelja.

I predsjednik aktiva srednjih škola regije Banjaluka Ljuban Bajić napominje da je najteže uskladiti nastavu tako da profesori koji rade u više škola stignu održati časove.

– Ima dosta prosvjetara koji iz Banjaluke putuju u Kotor Varoš, Mrkonjić Grad, Kneževo kako bi održali normu i to je teško organizovati u ovim uslovima. Prve sedmice rada znaćemo gdje su nam kritične tačke, naročito u vezi tog putovanja od kojeg zavisi trećina radnika – kaže Bajić.

Od prevoza zavisi i osamdeset odsto srednjoškolaca.

– Tražili smo od nadležnih da se usklade polasci kako đaci ne bi čekali dugo na autobus nakon završetka nastave. Mislim da gradska naselja neće biti problem, ali je pitanje za prigradske linije – zaključuje on.

OBAVEZNO MJERENJE TEMPERATURE
Institut za javno zdravstvo RS izdao je preporuke za rad školama, u kojima se između ostalog, navodi da je obavezno mjerenje tjelesne temperature prije polaska u školu i đaka i nastavnika, savjetuje se da djeca nose užinu od kuće i ne dijele školski pribor.
Učenici treba da nose maske prilikom ulaska u školu, odlaska u toalet i na mjestima gdje se sreću sa djecom iz drugih odeljenja.
Obavezna je dezinfekcija ruku prije početka nastave.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI