Pretresi u Banjaluci i Prijedoru, istražuje se ”izvlačenje novca” iz Slovenije preko fantomskih firmi

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijama Hrvatske i Slovenije realizuju međunarodnu akciju kodnog naziva „Zajam“ u cilju dokumentovanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta.
“Na osnovu naredbi osnovnih sudova Banjaluka i Prijedor vrše se pretresi na osam lokacija na području Banjaluke i dvije lokacije na području Prijedora u cilju dokumentovanja krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili provjerenja u privrednoj djelatnosti pomaganjem“ iz Krivičnog zakona Slovenije, što odgovara krivičnim djelima „Nazakonito postupanje u privrednom poslovanju“, Krivičnog zakonika Republike Srpske,” saopšteno je iz MUP RS.

Navodi se da se pretresi vrše kod lica inicijala D.Đ., Z.S., L.Z., J.S., E.V., B.S., T.S.D., Ž.B. i jednog privirednog društva u Banjaluci.

“Navedena lica se sumnjiče da su krivična djela izvršila na području Republike Slovenije, tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od više miliona evra,” piše u saopštenju.

Poreska uprava Slovenije prošle godine je pokrenula istragu poslovanja više fantomskih preduzeća koja su njeni državljani osnovali u Banjaluci i drugim mjestima u RS.

Nezvanično saznajemo da je jedan od pretresa obavljen u privrednom društvu “Moj pravnik”, a da su osumnjičeni omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od 12 miliona evra.

Akcija je, nezvanično saznajemo, nastavak istrage u vezi sa djelima za koje je sumnjiči državljanin Slovenije Rok Snežič, a koji je od bezbjedonosnih službi BiH označen kao prijetnja po nacionalnu i ekonomsku bezbjednost zemlje.

Sumnja se da je posredstvom njega, RS postala svojevrsna “ofšor destinacija”, te da su u Banjaluci i Prijedoru otvarane brojne “fantomske” firme.

Snežič se dovodi u vezu sa krivičnim djelima utaja poreza i prevare, a navodno ima i pravosnažnu presudu Okružnog suda u Ljubljani.

Izvor: Mondo. ba

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI