Preminuo Petar Đaković

Književnik i pedagog Petar Đaković preminuo je juče nakon kraće bolesti, saopšteno je iz Udruženja književnika Republike Srpske, čiji je Đaković bio član.

„Otišao je da bi ostao u našem sjećanju kao odan prijatelj, vrijedan čovjek, omiljen i vrlo inovantan prosvjetni radnik i pjesnik koji se s podjednakom ljubavlju obraćao i mađim i starijim ljubiteljima književnosti“, navedeno je u saopštenju Udruženja.

Đaković je rođen 1946. godine u Maslovarama gdje je završio osnovnu školu. Učiteljsku školu završio u Banjaluci, a pedagogiju i psihologiju diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomske studije završio je na Filozofskom fakultetu u Banjaluci gdje je i magistrirao.

Čitav radni vijek bavio se pedagoškim radom – bio je učitelj, nastavnik osnovne i srednje škole, školski pedagog-psiholog, direktor škole, školski savjetnik (nadzornik) u Republičkom pedagoškom zavodu u Banjaluci. Obavljao je i dužnost pomoćnika ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanjeu Ministarstvu prosvjete Republike Srpske.

U stručnim časopisima i pedagoškoj periodici objavio je više od trideset stručnih i naučnih radova. Zajedno sa suprugom Jovankom, takođe prosvjetnim radnikom, uradio je originalan udžbenički komplet za nastavu početnog čitanja i pisanja po kompleksnom postupku. Autor je ili koautor nekoliko udžbenika za učenike mlađih razreda osnovne škole, stručnih knjiga i priručnika za nastavnike.

U književnosti je ostavio dubok trag. Objavio je zbirke pjesama “Pletivo vode”, “Davno sanjan katren”, “Snježno ogledalo” (sonetni vijenac posvećen Petru Kočiću) i “Štit i mač”. Najmlađim čitaocima podario je pjesničke knjige “Igra je ozbiljna stvar”, “Radio Kišobran”, “Prostori igre” (izbor pjesama, zajedno sa R. Pavlovoćem i P. Stevićem) i “Šta ko sanja” (nagrada “Stanko Rakita”).

Bavio se i slikarstvom, imao je četiri samostalne i izlagao na pet kolektivnih izložbi.

Sahrana Petra Đakovića biće obavljena u petak u 12.00 časova, na Rebrovačkom groblju u Banjaluci.

(RTRS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI