Premijerom “Jablana” počeo Međunarodni festival pozorišta za djecu

U Banjaluci je sinoć počeo 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu na kojem će, osim pozorišta Republike Srpske, nastupiti i kuće iz devet zemalja – Srbije, Rusije, Poljske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Italije.
U čast jubileja festivalske zavjese je podigao teatar domaćin Dječije pozorište Srpske premijerom predstave “Jablan”, koju je po pripovijeci Petra Kočića režirao Duško Mazalica.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da je Dječije pozorište Republike Srpske, gdje se održava ova manifestacija, najradosnije i najveselije mjesto u Banjaluci.

– Dobro je osmišljena misija i vizija Festivala. Odličan je koncept Dječjeg pozorišta Republike Srpske da organizuje održavanje jedne od najvažnijih pozorišnih manifestacija posvećenoj djeci u okviru obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta – rekla je ona.
Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković zahvalila se publici što vjeruju da pozorište može da pobijedi i onda kada se svima čini da je pobijediti nemoguće. Istakla je da program ovogodišnjeg festivala čine predstave ansambala koji su prethodnih godina pobjeđivali na festivalima u Banjaluci, zbog čega je ovo i festival pobjednika.

Predstave u takmičarskom programu ocjenjivaće međunarodni žiri kojeg čini reditelj iz Srbije Isidora Goncić, reditelj iz Hrvatske Dubravko Torjanac, te glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Slobodan Perišić.
Pokrovitelji 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu su predsjednik Republike Srpske, Vlada Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Banjaluka. Festival je otvoren do 16. oktobra.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: