Premijera predstave “Skupština” u Gradskom pozorištu “Jazavac”

Predstava „Skupština“ u režiji Ivana Plazibata premijerno će biti izvedena sutra u 20 časova u Gradskom pozorištu Jazavac. Ovo je prva premijera Gradskog pozorišta Jazavac na Večernjoj sceni u sezoni 2020/2021.
Predstava je nastala po motivima teksta Porodična Skupština španske spisateljice Kristine Klemente a u adaptaciji i dramatizaciji Ivana Plazibata i Ivane Stjepanović.

U predstavi igraju: Aleksandar Stojković Piksi, Nataša Ivančević, Anja Ilić, Marko Nedeljković i Senad Milanović. Gradsko pozorište Jazavac i u ovoj predstavi nastavlja praksu angažovanja mladih glumaca. Scenograf i kostimograf predstave je Dragana Purković Macan, lektor Milorad Telebak, a za muziku je zadužen Petar Bilbija.
Ovdje je riječ o ljudima koji balansiraju hodajući po žici između života i ideala i taj hod izvor je niza komičnih situacija. Priču o porodici koja i najbanalnije dogovore poput rasporeda pranja suđa riješava svojom porodičnom skupštinom smjestili smo danas i ovdje. Neprestano smo improvizacijama radili da tekst postane “naš”. Ovo je prva predstava koju radim izvan Hrvatske i sretan sam što sam imao prilike da se pronađem ljudski i teatarski sa tako divnim ljudima i glumcima kao što su Aleksandar Stojaković, Anja Ilić, Nataša Ivančević, Senad Milanović i Marko Nedeljković. Jedan od bitnijih testova za svakog pozorišnog čovjeka je da vidi može li se razumjeti i stvarati zajedno sa glumcima izvan svoje sredine. Drago mi je bilo vidjeti da mogu biti reditelj i izvan Hrvatske i izvan Splita – rekao je reditelj Ivan Plazibat.
Glumac Aleksandar Stojković Piksi prvi put igra u predstavama Gradskog pozorišta Jazavac.
Predstavu radimo po motivima teksta španske spisateljice Kristine Klemente, a režiju potpisuje Ivan Plazibat, sjajan mladi reditelj sa kojim je bilo zadovoljstvo sarađivati. Ja u predstavi igram glavu porodice Branka, a ujedno i predsjednika porodične skupštine koji podnese ostavku na tu funkciju i to dovodi do prijevremenih izbora, a sa tim i niza komičnih situacija. Reditelj je uradio odličnu adaptaciju, glumci sa kojima sam radio predstavu su izvrsni i ja se nadam da će se za predstavu tražiti karta više – rekao je on.

Ova predstava nastala je uz pomoć banke partnera Gradskog pozorišta Jazavac – Addiko banke, grada Banjaluka i Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS, te donator predstave, Friedrich Ebert fondacije.

Broj ljudi u publici na premijeri predstave, kao i na svim reprizama, biće ograničen. Takođe, biće primjenjene i ostale mjere: razmak između gledalaca, dezinfekcija na ulazu kao i obavezno nošenje maski na licu sve vrijeme boravka u pozorištu.

Izvor: Srpskainfo

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: